Almanya’da Son Yedi Aydır Artmakta Olan Sanayi Siparişleri Aralık Ayında İlk Kez Düşüşe Geçti

05 Şubat 2021

Almanya Federal İstatistik Dairesi’nin yayınladığı verilere göre, imalat sektöründeki fabrika siparişlerinin son yedi aydır düzenli olarak devam eden artış zinciri Aralık ayında ilk kez kırıldı ve siparişlerde düşüş kaydedildi.

Diğer Avro Bölgesi ülkelerinde koronavirüs tedbirlerinin ve kapanmaların daha da artmasına bağlı olarak zayıflayan piyasa talebi nedeniyle, Almanya’da fabrika siparişlerinin Aralık ayında beklentilerin de üzerinde azaldığı belirtildi.

Yayınlanan verilere göre, sanayi ürünleri siparişleri mevsimsel etkilerden arındırıldıktan sonra %1.9 oranında azaldı. Reuters Ajansı’nın bu konuda daha önce yaptığı bir ankette, ekonomistler Aralık ayındaki düşüşün %1.0 civarında olabileceğini tahmin etmişlerdi.

Hizmet sektörünün daralmasına karşın, son yedi aydır sağlam bir duruş sergileyen Alman imalat sektöründeki sanayi siparişleri, en son Kasım ayında %2.7 oranında artmıştı. Ekonomistler Almanya’nın imalat sektörünün ihracat ağırlıklı olduğunu hatırlatarak, Aralık ayındaki bu düşüşü Avrupa genelindeki kapanmaların artmasına bağlıyorlar.

Öte yandan Ekonomi Bakanlığı’nın yayınladığı daha detaylı verilerde, iç piyasadan gelen siparişlerin %0.9, dış piyasa siparişlerinin ise %2.6 oranlarında azaldığı bildirildi. Avro Bölgesi ülkelerinden gelen siparişlerin ise %7.5 oranında azalmış olması dikkat çekti.

Ekonomi Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada da Aralık ayı siparişlerindeki düşüşün Avrupa ülkelerindeki kapanmaların artmasına bağlı olarak geliştiği, fakat yılın son çeyreğinde alınan toplam sipariş miktarının 2019 yılındaki salgın öncesi dönemle kıyaslandığında %5 daha fazla olduğu belirtildi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü