Almanya’da Yatırımcı Morali ve Sanayi Siparişleri Temmuz Ayında da Düşmeye Devam Etti-

16 Temmuz 2019

Alman ZEW Enstitüsü tarafından dün ( 15 Temmuz 2019) yayınlanan bir araştırmaya göre, Temmuz ayında Almanya’da yatırımcı morali beklenenden de daha düşük gerçekleşti. ZEW Enstitüsü’ne göre ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığının çözüme kavuşamaması ve İran ile yaşanmakta olan siyasi gerilim moral endeksinin düşük çıkmasında rol oynayan en önemli iki etken oldular.

Araştırmada Haziran ayında -21.1 olan yatırımcı moral endeksinin Temmuzda -24.5 e gerilediği görülürken, bu rakamın ekonomistlerin önceden tahmin ettikleri  -22.3’ün de altında olduğu belirtildi.
Yatırımcıların ekonominin mevcut durumu ile ilgili algısını yansıtan bir diğer endeks ölçümü ise 2010 yılından bu yana en düşük seviyesini kaydederek, -1.1 olarak gerçekleşti.

Enstitü Başkanı Achim Wambach’a göre, yatırımcıları karamsarlığa iten en önemli nedenlerden birisinin de Alman sanayi siparişlerinin uzunca bir süredir artış gösteremiyor olması.
Aybaşında yayınlanan bir başka araştırmada da, geçtiğimiz Mayıs ayında sanayi siparişlerinin beklenenden daha düşük gerçekleştiği görülmüş ve hükümet yetkilileri yaptıkları açıklamalarda siparişlerin önümüzdeki aylarda da zayıf kalmaya devam edebileceği uyarısını yapmışlardı.

Enstitü Başkanı Wambach da Alman sanayi üretiminin ihracata bağımlı olduğunu hatırlatarak, yatırımcı moralini olumsuz etkileyen uluslararası siyasi ve ekonomik belirsizliklerin yakın vadede ortadan kalkacağına dair bir işaret görünmediğini sözlerine ekledi.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü