Almanya’da Yükselen Enerji Maliyetleri Nedeniyle Firmalar Üretimlerini Yabancı Ülkelere Kaydırıyor

10 Ekim 2022

Alman hükümetinin ayırdığı 200 milyar avro tutarındaki enerji destek fonunun sanayi ve ticaret şirketleri için yeterli olmadığı ve birçok firmanın üretimlerini enerji fiyatlarının daha uygun olduğu yabancı ülkelere kaydırmayı düşündükleri bildirildi.

Alman hükümetinin söz konusu yardım paketinin detaylarını bu hafta kamuoyu ile paylaşmasının beklendiği ancak bu paketin özellikle sanayi firmalarının orta ve uzun vadeli ihtiyaçlarını karşılamayacağı ve mutlaka kalıcı bir alternatif bulunması gerektiği belirtiliyor.

IG Metal sendikası tarafından geçtiğimiz ay yayınlanan bir araştırma raporuna göre, firmaların enerji faturalarının son iki yılda yaklaşık on kat artış gösterdiği ve bu nedenle birçok sektörün üretimlerinin en azından bir kısmını deniz aşırı ülkelere kaydırmak için hazırlıklar yaptığı iddia edilmişti.

Hükümetin yardım paketine ve tavan fiyat uygulamasına genel olarak olumlu bakıldığı fakat bunun kalıcı bir çözüm olamayacağı gerekçesiyle yurtdışında üretime geçmenin birçok firma tarafından geçerli bir alternatif çözüm olarak el altında bekletildiği öğrenildi.

Öte yandan, üretimin yurtdışına taşınması sürecinin büyük sanayi kuruluşları için daha kolay ve uygulanabilir olduğu fakat Alman sanayisinin esas bel kemiğini teşkil eden orta ve küçük ölçekli firmaların ise bu derece esnek olamayacakları ve enerji krizinden daha çok etkilenecekleri endişesi dile getirildi.
 
 Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü