Almanya’nın Dış Ticaret Verileri Endişe Yarattı

08 Nisan 2019

Alman Federal İstatistik Dairesi’nin bugün (8 Nisan 2019) yayınladığı verilere göre, ülkede Şubat ayı ihracat ve ithalat rakamlarında beklenin de üzerinde bir düşüş kaydedildi. Söz konusu olumsuz verilere yurtdışı piyasalardan esmekte olan sert rüzgarlar da eklenince, Almanya’nın ekonomik büyüme performansına ilişkin öngörüler karamsar bir havaya büründü.
Alman ihracatçılar dünya ekonomisindeki yavaşlama, ticari anlaşmazlıklar ve Brexit’in doğurduğu kaygılardan dolayı zor günler geçiriyorlar. Geçen hafta Almanya’da önde gelen ekonomi enstitülerinin yayınladıkları raporlarda, 2019 yılı büyüme tahminlerinin negatif yönde revize edildikleri ve geçmiş dönemlerdeki uzun süreli yukarı doğru seyirlerin sonuna gelinmiş olabileceği yorumlarına yer verildi.
İstatistik Dairesi’nin açıkladığı verilere göre, takvim etkisinden arındırıldıktan sonra Şubat ayında gerçekleşen ihracat, son on iki ayın en düşük seviyesiyle %1,3 düşüş kaydederken, ithalattaki düşüş ise %1,6 olarak gerçekleşti. Almanya’nın dış ticaret fazlası ise 18,7 milyar Euro olarak açıklandı.
Reuters ajansının daha önce görüşlerine başvurduğu ekonomistler, Almanya’da ihracatın %0,5 ithalatın ise %0,7 oranında azalacağını tahmin etmişler, ticaret fazlasının ise 18 milyar Euro olabileceğini öngörmüşlerdi.
Bu ekonomistlerden Carsten Brzeski’ye göre Alman ihracat sektörü açısından bakıldığında, küresel ticaretteki mevcut krizler o kadar çeşitli ki, hepsiyle aynı anda mücadele edebilmek hiç de kolay değil. Örneğin, Amerika ve Çin arasındaki ticari anlaşmazlıklar, Brexit’e ilişkin endişeler, Çin ekonomisin yavaşlaması ve gelişmekte olan ekonomilerin kendilerine has bazı problemleri, Almanya’nın dış ticaret performansını olumsuz etkileyen unsurlar olarak ön plana çıkıyor.
Alman ekonomisi son on yıldır düzenli olarak büyümeye devam etmekte olmasına karşın, geçen yılın sonunda ilk kez bir resesyonun eşiğinden dönmüş ve son beş yılın en düşük büyüme performansını göstermişti.
Almanya’nın büyüme hedefinin bu ayın sonunda hükümet tarafından güncellenmesi bekleniyor. Hükümet geçtiğimiz Ocak ayında 2019 yılı büyüme hedefini %1 olarak açıklamıştı.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.

Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü