Almanya’nın Eylül Ayı Sanayi Siparişleri Umut Verdi

07 Kasım 2019

Dün (6 Kasım 2019) yayınlanan Federal İstatistik Bürosu’nun resmi verilerinde Almanya’da Eylül ayı sanayi siparişlerinde beklenenin üzerinde bir artış kaydedildiği açıklandı. Ekonomistler söz konusu artışın, uzun bir süredir zor durumda olan sektör için bir umut ışığı olduğu değerlendirmesini yaptılar.

Hem yurt içi hem de yurtdışı taleplerindeki canlanmaya koşut olarak imalat sektöründeki fabrika kontratlarında Eylül ayında bir önceki aya göre %1.3 oranında artış kaydedildiği belirtildi. Reuters’in daha önce ekonomistler arasında bu konu ile ilgili yaptığı ankette, genel tahmin %0.1 oranında artış olacağı yönünde şekillenmişti.
Son veriler Almanya Ekonomi Bakanlığı tarafından da olumlu karşılandı. Yılın son çeyreğine girerken bu verilerin iyi bir başlangıç teşkil edeceğini belirtilen Bakanlık yetkilileri,  söz konusu verilerin piyasa moraline de katkı sunduğunu vurguladılar.

Konuya ilişkin yorum yapan ekonomistler ise henüz piyasada hızlı bir büyümeyi tetikleyecek yeterli etkenler mevcut olmamakla beraber, söz konusu artışın en azından dipten dönüşün bir başlangıcı olarak değerlendirilmesinin pek ala mümkün olduğunu belirttiler.

Açıklanan verilerde ayrıca, yurtiçi siparişlerindeki artışın %1.6, yurt dışı siparişlerindeki artışın ise %1.1 oranında gerçekleştiği görüldü. Yurtdışı siparişlerindeki artışın Euro Bölgesi dışındaki ülkelerden kaynaklı olması dikkat çekti. Verilere göre, sermaye mallarına ilişkin siparişlerin %3.1 arttığı, tüketim mallarına ilişkin siparişlerdeki artışın ise %0.8’de kaldığı görüldü.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü