Almanya’nın Sanayi Siparişlerinde Ağustos Ayında Beklentilerin Üzerinde Bir Düşüş Kaydedildi

07 Ekim 2022

Almanya Federal İstatistik Bürosu tarafından 6 Ekim Perşembe günü açıklanan verilere göre, sanayi siparişleri Ağustos ayında beklentilerin üzerinde bir düşüş kaydetti. Avro bölgesinde faaliyet gösteren ticari şirketlerin enflasyon ve yüksek enerji maliyetlerinden olumsuz etkilenmesi nedeniyle bu bölgeden kaynaklanan siparişlerin ciddi oranda azaldığı bildirildi.

Açıklanan verilere göre, imalat sektöründeki yeni siparişler mevsimsel ve takvim etkilerinden arındırılmış haliyle aylık bazda %2,4 oranında azaldı. Bu konuda önceden yapılan bir Reuters anketinde ekonomistlerin %0,7 oranında bir düşüş bekledikleri sonucu ortaya konulmuştu.

Aynı verilere göre, yurtiçinden gelen sanayi sektörü siparişleri %3,4 oranında düşerken, avro bölgesi kaynaklı sanayi siparişlerindeki düşüş ise %3,8 oldu.

Yerel sanayi sektöründe yaşanan bu sipariş düşüşlerinde Avrupa kıtası genelinde yaşanan aşırı yüksek enerji maliyetlerinin etken rol oynadığı düşünülüyor.

Öte yandan, Temmuz ayı verilerini revize ettiğini de bugün açıklayan İstatistik Ofisi, daha önce %1,1 düştüğünü açıkladığı yeni siparişlerde büyük bir düzeltme yaparak, Temmuz ayında fabrika siparişlerinin %1,9 oranında artmış olduğunu duyurdu.

Dikkat çekici bir diğer veri ise, oldukça kararsız ve inişli çıkışlı bir grafik çizme özelliği bulunan çok büyük montanlı siparişlerin hariç tutulması durumunda, Ağustos ayında imalat sektörü siparişlerinde %0,8 oranında bir artış kaydedildiği oldu. 

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü