Almanya’nın Sanayi Üretimi Geçtiğimiz Aralık Ayında %0,3 Azaldı

14 Şubat 2022

Almanya Federal İstatistik Ofisi tarafından 7 Şubat Pazartesi günü yayınlanan verilere göre, sanayi üretimi geçtiğimiz Aralık ayında % 0,3 oranında azaldı.  Azalmaya neden olan etkenler arasında inşaat sektöründeki yavaşlama ve tedarik sıkıntılarının öncelikli rol oynadığı belirtildi.

Sanayi üretimi Kasım ayında %0,3 artış göstermiş ve Aralık ayı için ekonomistler arasında yapılan bir Reuters anketinde %0,4 oranında artış beklendiği açıklanmıştı.

Açıklanan verilere göre, 2021 yılında sanayi üretimi bir önceki yıla kıyasla %3,0 artış gösterirken, pandemi öncesindeki 2019 yılının ise %5 gerisinde kaldı.

2021 yılında ekonomik büyüme %2,8 oranında kaldı. Komşu ülke Fransa’daki %7’lik büyüme ile kıyaslandığında, Almanya’nın ihracattaki bel kemiği olan imalat sektörünün tedarik zincirlerindeki tıkanma sorunu karşısında rakip ülkelere nazaran çok daha kırılgan olduğunu ortaya koydu.

Almanya ekonomik anlamda Avrupa’nın motor güçlerinden birisi olmasına karşın, pandemideki artışa bağlı olarak sonbaharda tekrar devreye giren kapanma ve kısıtlamalar ve buna ek olarak tedarik zincirlerindeki sıkıntılar nedeniyle son çeyrekte %0,7 oranında küçülen bir ekonomi ile karşı karşıya kaldı.

Öte yandan, geçtiğimiz Ocak ayında yapılan bir araştırmaya göre ise, tedarik sisteminde bir miktar rahatlama olduğu ve buna bağlı olarak imalat sektörünün son altı aydır ilk kez büyüme sinyali verdiği belirtildi.

Ocak ayında, piyasa güveninde de son yedi aydır ilk kez bir miktar artış kaydedildiği ve bunun da Nisan ayından itibaren pandeminin yavaşlayacağı ve tedarik sisteminin de rahatlayacağına ilişkin umutlar nedeniyle gerçekleştiği bildirildi.

Geçtiğimiz Ocak ayının sonunda Ekonomi Bakanı Robert Habeck, 2022 yılında bekledikleri ekonomik büyüme oranını negatif yönlü revize ettiklerini ve %3,6’ya çektiklerini açıklamış ve 2023 yılında da bu oranın bir miktar daha azalarak %2,3’e gerileyebileceğini öngördüklerini ifade etmişti.
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü