Altı AB Ülkesi Temiz Hidrojen Desteği İsteminde Bulundu

16 Haziran 2020

Almanya, Fransa ve Hollanda da içerisinde olmak üzere altı Avrupa Birliği ülkesi, düşük karbonlu bir teknoloji olan ve birliğin korona virüsünden düze çıkış fonundan nakit aktarımı için sırada bekleyen hidrojenin desteklenmesi konusunda bir AB mevzuatı oluşturulması ve artan fonlama çağrısı yaptı.
 
Avrupa Komisyonu, temiz hidrojeni desteklemek için önerdiği 750 milyar avroluk kurtarma fonunu kullanma sözü verdi-Hidrojen, yenilenebilir enerji kullanılarak üretilebilen ve kirletici endüstriyel süreçlerde fosil yakıtların yerini alabilecek bir yakıt.
 
Almanya, Avusturya, Fransa, Hollanda, Belçika ve Lüksemburg enerji bakanları Pazartesi günü yaptıkları açıklamada, sözkonusu fonun yasalarla desteklenmesi gerektiğini söyledi.
 
Ortak bildiride, Komisyon’u, “esnek, amaca uygun bir düzenleyici yaklaşımı olanaklı kılmak ile önümüzdeki yıllarda akışkan bir hidrojen piyasası oluşturmak için yasal önerilerin ardından zamanında bir eylem planı sunmaya” çağırdılar.
 
AB enerji bakanları, Komisyon’un, üye ülkelerin Cuma günü görüşecekleri fon önerisini görüşmek üzere Pazartesi günü toplanacaklar.
 
Ülkeler, 2030 yılı için AB hidrojen üretim hedefleri ve yakıtın “temiz” sürümlerinin kullanımını teşvik etmek için de bir etiketleme sistemi çağrısında bulundular.
 
AB her yıl, yenilenebilir enerjiden üretilmek yerine büyük bölümü fosil gazdan üretilen yaklaşık 8 milyon ton hidrojen tüketiyor.
 
Hollanda ekonomi ve enerji bakanı Eric Wiebes, “Hidrojen, sanayi ve ulaşım gibi sektörlerdeki enerji geçişlerinde eksik halkayı oluşturuyor. Bu halkayı yapmak için temiz hidrojenin kullanımını artırmalı, maliyetini azaltmalıyız.” yorumunda bulundu.
 
Ülkeler de, Komisyon’un ayrıca, birliğin enerji altyapısı mevzuatındaki yenilemeler de içerisinde olmak üzere hidrojeni bir yerden bir yere nakletmek için AB gaz altyapısının nasıl yeniden düzenlenebileceği konusunu da değerlendirmesi gerektiğini söylüyorlar.
 
Komisyon bu ayın sonunda bir AB hidrojen planı yayınlamayı planlıyor.
 
Almanya ve Hollanda zaten ulusal stratejilerini açıklamıştı. Almanya geçen hafta temiz hidrojen yakıt üretimini artırmak için koronavirüs ekonomik geri kazanım paketinden 9 milyar avro aktarma sözü verdi.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü