Altın İstemi Gelecek Yıl Yüksek Enflasyondan Yararlanmaya Devam Edecek

09 Aralık 2022

Yerküre Altın Konseyi'nin (YAK) son "Altın Görünümü" raporunda, enflasyon ile merkez bankası müdahalesi arasındaki etkileşimin gelecek yıl altının görünümünü belirlemede kilit rol oynayacağı belirtiliyor.

Konsey, geçtiğimiz yıl küresel ekonominin çeşitli şoklarla sarsılması ile birlikte merkez bankalarının enflasyona karşı girişken mücadelelerini hızlandırdıklarını dile getirdi.

Gelecek yıl, altın için hem karşıdan hem de arkadan esen rüzgârları barındırmakta. YAK, tıpkı enflasyon gerilerken ABD Doları’nın zayıflamasında olduğu gibi ılımlı bir durgunluk ile birlikte zayıflamış kazançların altın için genellikle daha olumlu olduğunu vurguluyor.

Ek olarak, jeopolitik hareketlenmeler, altını kuyruk riskinden (Kuyruk riski-tail risk, ekonomi biliminde bir deyim olup bir varlığın ya da varlık portföyünün varolan fiyatının normal dağılım riskinin üzerinde üç standart sapmanın ötesinde hareket etmesiyle oluşan finansal risktir. Ç.N.) korunmanın değerli bir aracı durumuna getirmeye devam edebilir.

Konsey, Çin'in ekonomik büyümesinin gelecek yıl iyileşmesi gerektiğini, bunun da tüketici altın isteminin artması anlamına geleceğini dile getiriyor.

Diğer yandan, yavaşlayan ekonomi nedeniyle emtialar üzerindeki baskı, gelecek yılın ilk yarısında altına karşı rüzgârlar yaratabilir. Bununla birlikte, gelecek yıl için uzlaşı beklentilerini kuşatan alışılmadık derecede yüksek bir belirsizlik var.

Örneğin, merkez bankalarının para politikalarını gereğinden fazla sıkılaştırması daha şiddetli ve yaygın bir gerileme ile sonuçlanabilir.

Aynı biçimde Konsey, merkez bankalarının enflasyon kontrol altına alınmadan fiyat artışlarını aniden durdurarak ya da tersine çevirerek yönünü geriye döndürmesinin küresel ekonomiyi stagflasyona yakın bir biçimde sarsabileceğini belirtiyor. Konsey, altının ise tarihsel olarak bu tür ortamlara olumlu tepki verdiğini vurguluyor.

Ne var ki, düşük bir olasılık da olsa, durgunluğu ortadan kaldıran yumuşak bir iniş altın piyasasına zarar verebilirken riskli varlıklara yarar sağlayabilir.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü