Amonyak, Hidrojenin Yeşil Ruh Eşidir

17 Eylül 2020

Gübre endüstrisinde geleneksel olarak kullanılan bir kimyasal olan amonyak, artık hidrojeni depolamanın ve taşımanın bir yolu olarak veya kendi başına alternatif bir nakliye yakıtı olarak da enerji alanına girmektedir.

Yeşil hidrojen, AB'nin yüzyılın ortasına kadar net sıfır emisyona ulaşma planlarının temel unsurlarından biri haline gelmiştir. Elektrolizle üretildiğinde, hidrojen, rüzgar türbinleri ve güneş panelleri tarafından üretilen fazla yenilenebilir elektriği depolamanın bir yolu olarak kullanılabilir ve daha sonra güç sistemini dengelemek için şebekeye geri beslenebilir. Avrupa Komisyonu'nun enerji konularında baş danışmanı Tudor Constantinescu, çevrimiçi bir etkinlikte, "Elektrik şu anda nihai enerji tüketimimizin yalnızca %23'ü" demiştir.

2050 yılına kadar temiz elektriğin enerji karışımının %50'nin üzerine çıkması beklenmesine rağmen, "nihai enerji tüketiminin hala yaklaşık yarısı gaz ve sıvı yakıtlar şeklinde olacak ve bunların karbondan arındırılması da önemlidir" demiştir. Constantinescu, bu nedenle hidrojenden türetilmiş yakıtların tamamen karbondan arındırılmış bir ekonomide "çok önemli bir rol" oynaması beklendiğini belirterek "ve amonyak kesinlikle onlardan biri" demiştir.

Etkinlikte konuşmacılar, hidrojen ve nitrojenden oluşan kimyasal bir bileşik olan amonyağın (NH3), onu belirli uygulamalar için saf hidrojene çekici bir alternatif haline getiren çeşitli özelliklere sahip olduğunu ifade etmişlerdir.

Kaynak: https://www.euractiv.com web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü