Ana Metallerin Fiyatları Bankacılık Şoklarından Kurtulurken Haftalık Kayıpla Karşı Karşıyalar

17 Mart 2023

Ana metallerin (ana metaller, altın, gümüş, platin, bronz gibi değerli ve zor bulunan metallerin tersine, görece daha bol bulunan, dolayısıyla da fiyatı daha düşük olan metallerdir. Bakır, demir, kurşun, nikel v.b. ana metaller arasındadır. Ç.N.) fiyatlarının çoğu, Silicon Valley Bankası ile Credit Suisse Bankası tarafından tetiklenen bankacılık krizine ilişkin endişelerin azalmasıyla toparlanarak Cuma günü (17/03/2023) ralli yaptı, ne var ki artan faiz oranları ile durgunluğa ilişkin süregelen korkular ana metal fiyatlarını haftalık kayıplar rotasına soktu.

Londra Metaller Borsası'nda (LMB) üç ay vadeli bakırın fiyatı Greenwich Saat Dilimi’ne göre 08:57 dolaylarında %1,9 oranında artışla ton başına 8.683,50 ABD Doları'na yükseldi. İçinde bulunduğumuz haftada sözleşme fiyatı ise %2,1 oranında geriledi.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsasında en çok işlem gören Nisan ayı (2023) bakır sözleşmesi, günlük alım satım işlemlerini %0,2 oranında artışla ton başına 67.220 Yuan’dan (9.773,76 ABD Doları) kapadı, ancak içinde bulunduğumuz haftada fiyat %2,8 oranında düştü.

ABD merkezli Silicon Valley Bankası'nın geçen hafta iflas etmesi ile bankacılık krizinden etkilenen İsviçreli bankacılık ile finans kuruluşu Credit Suisse'in hisselerinin, içinde bulunduğumuz haftada sert bir biçimde düşmesinin ardından, küresel piyasalarda ekonomik güç olarak görülen bakır fiyatlarına bozgun egemen oldu.

Yatırımcılar, büyük bir bankacılık grubunun ABD’li yatırım bankası First Republic Bank'a para akıttığı, İsviçre Merkez Bankası’nın ise Credit Suisse Bankası’na can simidi attığı haberini memnunlukla karşıladı.

ABD Dolar kuru diğer paralar karşısında gerilerken, ABD Dolar kurundaki gerileme diğer para birimlerini ellerinde bulunduranların ABD Doları fiyatlı emtiayı satın alımlarını cazip duruma getirdi.

LMB’de alüminyumun fiyatı %1,6 oranında artışla ton başına 2.303,50 ABD Doları'na, çinkonun fiyatı %2,3 oranında artışla ton başına 2.923,50 ABD Doları’na, kurşunun fiyatı %0,4 oranında artışla ton başına 2.075 ABD Doları'na, kalayın fiyatı ise %1 oranında artışla ton başına 22.440 ABD Doları'na yükseldi.

ABD Merkez Bankası yetkilileri önümüzdeki hafta yapacakları toplantıda alacakları öngörülen çeyrek puanlık faiz artışı kararıyla birlikte enflasyonu kontrol altına almaya çalışacaklarken daha ılımlı bir adım benimsemeleri bekleniyor.
İçinde bulunduğumuz haftadaki makroekonomik baskı, en büyük tüketici ülke durumunda olan Çin'deki istem toparlanmasına ilişkin belirtilerin önüne geçti.

Çin'deki konut fiyatları, istemdeki şişme nedeniyle küçük kentlerde bile art arda ikinci ayda da yükselerek Şubat ayında (2023) ulusal ölçekte ivme kazandı, ancak fiyatlar henüz tüm kayıplarını geri alamamışken hala büyük oranda satılmamış ev stoku bulunmakta. Ülkede alüminyumun fiyatı %0,5 oranında artışla ton başına 18.230 Yuan'a, nikelin fiyatı %0,4 oranında artışla 175.960 Yuan'a, çinkonun fiyatı %0,7 oranında artışla 22.520 Yuan'a, kalayın fiyatı %0,9 oranında artışla 183.520 Yuan'a yükseldi.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü