Apple'ın Çin'deki Iphone Sevkiyatları, Huawei'nin Pazar Payını Artırmasıyla Dördüncü Çeyrekte %2 Düştü

25 Ocak 2024

Araştırma firması IDC'nin verilerine göre, Apple'ın Çin'deki akıllı telefon sevkiyatları, 2023'ün son çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre %2,1 oranında azaldı. Bu azalma, bazı Çinli şirketlerin ve devlet kurumlarının, çalışanların Apple cihazlarının kullanımını sınırlaması nedeniyle ABD firmasının üçüncü büyük pazarında karşılaştığı zorlukların altını çiziyor.

Huawei de geçen yıl yeni lansmanlarla birlikte 2023'ün son çeyreğinde yalnızca %1,2 büyüyen dünyanın en büyük akıllı telefon pazarındaki rekabeti yoğunlaştırdı.

IDC rakamları, Huawei'nin sevkiyatlarının yılın son çeyreğinde %36,2 arttığını gösterdi. Şirket, bir önceki yılın aynı çeyreğindeki %10,3'ten %13,9'luk pazar payına erişerek bu dönemde Çin'in dördüncü büyük akıllı telefon satıcısı oldu.

IDC'ye göre, 2023 yılı boyunca Apple, %17,3 pazar payıyla Vivo'yu geride bırakarak zirvedeki akıllı telefon satıcısı oldu. Bu, Apple'ın Çin'de ilk kez en çok satan şirket haline geldiğini gösteriyor, ancak analistler satışların bu yıl yine baskı altına gireceğini öngörüyor.

Genel olarak, Çin'in akıllı telefon pazarındaki sevkiyat hacmi dördüncü çeyrekte 73,63 milyon adet oldu. IDC, yılın tamamında sevkiyat hacminin %5 düşüşle 271 milyon adete gerilediğini açıkladı.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü