AR-GE Şampiyonu Şirketler Belli Oldu

28 Haziran 2021

Turkishtime, bu yıl sekizincisini gerçekleştirdiği ‘Türkiye Ar-Ge Araştırması’ ile Türkiye’nin katma değer yolculuğunda nereye vardığını gözler önüne sererken, araştırmada yer alan 500 firma Ar-Ge harcamasını 16 milyar 995 milyon TL’ye çıkarmıştır.

Pandeminin gölgesinde geçen bir yıl olan 2020’de Türkiye ekonomisine dair grafikte düşüş yaşanmasına rağmen, araştırmaya konu olan 500 firma, 2019’a nazaran Ar-Ge’de daha güçlü bir performans ortaya koymuştur. Geçen sene olduğu gibi bu yıl da T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan onaylı Ar-Ge merkezine sahip firmaların Ar-Ge 250 araştırması kapsamında yaptıkları bildirimler ile Türkiye ihracat sıralamasındaki ilk 500 firma tarafından verilen bilgiler ve Borsa İstanbul şirketlerinin Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptıkları açıklamalardan hareket edilerek hazırlanan araştırmada, gelenek yine bozulmadı ve savunma sanayinin ağırlığı bir kez daha en derinden hissedilmiştir.

Ar-Ge’deki toplam büyümenin lokomotifi olan savunma sanayii firmaları, araştırmada ilk 50’ye giren firmaların yüzde 60,7’sini oluşturmuştur. Söz konusu oran her ne kadar 2019 yılında yüzde 62,6 olsa da, savunma sanayii liderliği elden bırakmadı. Yine ilk 50’ye bakıldığında savunma sanayini; yüzde 15,9 ile otomotiv endüstrisi, yüzde 6,4 ile beyaz eşya ve tüketim elektroniği takip etmiştir. Firmaların 2020 verileri ışığında, Ar-Ge’ye yapılan yatırımın önemine dikkat çeken araştırmada, bu yıl liderlik koltuğuna savunma sanayiinin önemli oyuncularından biri olan Aselsan geçmiştir.

Bayrağı bir önceki yılın birincisi olan Tusaş Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş.’den devralan firma, 2020 yılında 3 milyar 356 milyon TL’lik Ar-Ge harcaması ile Türkiye’nin Ar-Ge’deki ekosistemine önemli bir katkı sağlamış oldu. 2019’un lider ismi TusaŞ Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş., 2020 yılında listenin ikinci sırasına yerleşirken; firma söz konusu dönemde Ar-Ge’ye 2 milyar 649 milyon TL ayırdı.

Kaynak: Makinehaber
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü