Arjantin Devleti Tarafından İşletilen Madencilik Firmaları İlk Kez Lityum Projesi Başlattı

27 Eylül 2022

Pazartesi günü (26/09/2022) yapılan açıklamaya göre, Arjantin'in devlet petrol firması YPF'nin birimleri, pil üretiminde kullanılan lityum metaline olan artan istemden ülke yönetiminin yararlanmayı amaçlaması sonucu, devlet tarafından işletilen madencilik girişimleri olmak üzere sektöre ilk kez giriş yaparak gelecek ay lityum arama çalışmalarına başlayacak.

Büyük otomobil üreticileri, üretimlerini fosil yakıt yakan motorlardan elektrikle çalışan araçlara kaydırmak amacıyla daha fazla ultra hafif metal edinimi sağlamak için çabalarken, içinde bulunduğumuz yılda lityum fiyatları ton başına 70.000 ABD Doları’nı aştı.

YPF’nin lityum birimleri, YPF Litio ile Y-TEC, Pazartesi günkü (26/09/2022) açıklamalarında, yerel madencilik firması Catamarca Minera y Energetica ile ortaklaşa biçimde batı Catamarca eyaletindeki Fiambala'da 20.000 hektarlık bir alanda lityum arama projesi üzerinde çalışmaya başladıklarını duyurdu. Proje, Fiambala tuz tabakalarındaki en yüksek lityum yoğunlaşmalarını belirlemeyi amaçlamakta.

Açıklamada, projeye ne kadar yatırım yapılacağı ya da keşif aşamasının beklenen süresi konusunda bilgi verilmedi.

Her iki YPF biriminin yönetim kurulu başkanı Roberto Salvarezza, ülkede şu anda geliştirilmekte olan 20 dolayındaki lityum projesiyle Arjantin'in bu göz alıcı beyaz metalde yerkürenin dördüncü büyük üretici ülkesi olduğu bilgisini verirken sözkonusu 20 dolayındaki lityum projesinin yabancı ya da özel sektör madencileri tarafından yürütüldüğüne vurgu yaptı.

Salvarezza, konuşmasında devamla, "İlk kez ulusal bir firmanın lityum kaynağını elde etmede yer alması olasılığına sahibiz artık." dedi.

Arjantin, toplam küresel lityum üretiminin yaklaşık %8'ini üretirken, komşusu ülke Şili yaklaşık %22'sini üretiyor.

ABD Jeolojik Araştırma öngörülerine göre ise 19,3 milyon tonla yerkürenin ikinci büyük lityum rezervlerine sahip ülkesi olduğu açıklanan Arjantin, lityum üretimini önemli ölçüde artırabilir.

Bolivya tek başına 21 milyon tondan fazla lityum rezervini elinde bulundurmakta, ne var ki Bolivya’da devlet tarafından işletilen lityum madenciliği sektörünü yerden kaldırma konusunda yıllardır süren bir çaba sözkonusu.

Üç Güney Amerika ülkesindeki lityum rezervlerinin, çoğunlukla genişleyen tuz düzlüklerinde yoğunlaşmış olarak küresel lityum rezervlerinin yarısından fazlasını oluşturduğu öngörülmekte.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü