Arjantin Madencilik Sektörü Girişimcileri Derneği’ne Göre Ülkelerinde Lityum Metali Üretiminde Önemli Oranda Artış Yaşanmasıyla Birlikte 2023 Yılında Arjantin’in Madencilik Ürünleri İhracatı Yaklaşık 4,5 Milyar ABD Doları’na Ulaştı

27 Eylül 2023

Arjantin madencilik sektörünün ana ticaret odası durumundaki kurumun başkanı Reuters Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Arjantin'in madencilik ürünleri ihracatının, güçlü fiyatlar ile birlikte ülkede yeni bir lityum madeninin işler duruma geçmesiyle, içinde bulunduğumuz yılda geçen yılın toplamına göre yaklaşık 4,5 milyar ABD Doları’na ulaşacağını söyledi.

Arjantin Madencilik Sektörü Girişimcileri Odası'nın (AMSGO) başkanlığını yeni devralan Roberto Cacciola, bir söyleşide "içinde bulunduğumuz yıl için son ihracat rakamının 4,4 milyar ya da 4,5 milyar ABD Doları’na yakın olacağını" duyurdu.
Resmi verilere göre Arjantin’in madencilik sektörü ihracatı geçen yıl 3,8 milyar ABD Doları olarak gerçekleşmişti.

Cacciola, madencilik sektörü ihracat rakamındaki artışın büyük ölçüde ülkenin kuzeyindeki Jujuy eyaletinde bulunan ve Çin'li Gangfeng ile Kanadalı Lithium Americas madencilik firmalarının ortaklaşa sahibi oldukları üçüncü lityum projesinin yaşama geçirilmesinden kaynaklandığı yorumunda bulundu.

Arjantin’in lityum üretiminin önümüzdeki yıllarda giderek artması bekleniyor.

Ülkedeki iki lityum projesi üretimlerini artırmaya hazırlanırken, diğer altı projenin inşaatları devam ediyor.

Cacciola, "Lityum yatırımlarının 2024 yılında 1 milyar ABD Doları’nın üzerine çıkabileceğini öngörüyoruz." açıklamasını yaptı.

Diğer yandan Cacciola, Arjantin’in günümüzde iki ana ihraç ürünü durumundaki metaller olan altın ile gümüşte 2023 yılında 3,2 milyar ABD Doları olarak gerçekleşmesi beklenen ihracatın, yatırım eksikliğinden dolayı gelecek yıl yaklaşık 3 milyar ABD Doları’na gerileyeceğini sözlerine ekledi.

Roberto Cacciola, Reuters’e, zamanı geldiğinde lityum ihracatının altın ile gümüş ihracatını geride bırakmasının "kaçınılmaz" olduğunu söyledi.

Arjantin'in, lityum üretimini artırma hedefinin yanı sıra, 2018 yılında durdurulmuş olan bakır üretimini yeniden başlatma hedefi de var. Ülke yönetiminin öngörülerine göre, birden fazla olarak planlanan projeyle içinde bulunduğumuz on yılın sonuna kadar 793.000 metrik ton kırmızı metal bakır üretilebilir.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü