Arjantin Soya İhracatının Ertelenmesine İzin Verdi

12 Nisan 2023

Yakın Reuters'in Salı günü Arjantin hükümetine dayandırdığı haberine göre, Arjantin, tahıl üretimini ve kritik döviz girişlerini azaltan tarihi bir kuraklıkla mücadele ederken ihracatçılara soya sevkiyatını 60 güne kadar erteleme yetkisi verdi.

Duyuru, hükümetin Mart ayında mısır sevkiyatını 180 güne kadar erteleme kararının ve geçen yılın sonlarında buğday için benzer önlemler almasının ardından geldi. Bu, ihracatçılara önceden kararlaştırılan satışları fiziksel olarak göndermeleri için daha fazla zaman verecektir.

Arjantin‘de Enflasyon %100'ün üzerinde seyrederken, yerel arzın fiyatları dizginlemesini sağlarken, çok ihtiyaç duyulan dövizi getirmek ve tükenen merkez bankası rezervlerini yeniden doldurmak için tahıl ihracatını teşvik etmesi gerekmektedir.

Resmi gazetede açıklanan tedbir, Güney Amerika hükümetinin dünyanın en büyük işlenmiş soya yağı ve küspesi ihracatçısı olan ülkeden soya fasulyesi ihracatını teşvik etmek için tercihli bir döviz kuru programı başlatmasından bir gün sonra geldi.

Soya fasulyesi satışları için kontrollü resmi döviz kurundan yaklaşık %40 daha yüksek bir döviz kuru sunan "soya doları" planı, Pazartesi günü az sayıda alıcı kaydetti ve katılımcılar yetersiz teknik ayrıntılara atıfta bulundu.

Ancak Salı günü alınan karar, ticaretin artmasına neden olabilecek planın bazı özelliklerini de ortaya koydu. Yerel tahıl komisyoncusu Zeni'de analist olan Eugenio Irazuegui, "Öğleden sonra muhtemelen biraz daha hareket göreceğiz" dedi.

Arjantin'in tahıl ihracatı için ana limanı olan Rosario'daki başka bir aracı kurumdan bir kaynak, "Bugün yayınlanan kararda çeşitli noktalara açıklık getirildi" dedi. Arjantin, soya ihracatı için tercihli döviz kurunun bir satış dalgasını tetikleyeceğini ve tükenen merkez bankası rezervlerini oluşturmak için çok ihtiyaç duyulan dövizin getirilmesine yardımcı olacağını umuyor.
Geçen yılın başından Mart ayına kadar olan kuraklık, buğday hasadının bir yıl öncesine göre yarı yarıya kesilmesine ve mısır ve soya tahminlerinde tekrarlanan kesintilere yol açtı ve soya hasadının neredeyse çeyrek yüzyılın en kötüsü olması bekleniyor.

Kaynak: Thecattlesite
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü