Arjantin Tahılı Hasılası Mart Ayında Yaklaşık %59 Düştü

11 Nisan 2023

Reuters'in Pazartesi günü bir endüstri grubuna dayandırdığı haberine göre, Arjantin'in kuraklıktan etkilenen tarım ihracatından elde edilen gelirin değeri Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık %59 düştü.

Yağlı tohum endüstrisi ve tahıl ihracat odalarının CIAARA-CEC birleşik verilerine göre, geçen ay tarım ihracatından elde edilen hasılanın değeri bir yıl önceki 2.984 milyar $'dan 1.229 milyar $'a ulaştı.

Dünyanın en büyük işlenmiş soya ihracatçısı ve üç numaralı mısır ihracatçısı olan Arjantin, zaten hasta olan bir ekonomiyi zorlayan on yıllardır en kötü kuraklığını yaşadı. Düşen soya fasulyesi verimi, işleyicileri Arjantin'in en büyük ihracatı olan soya fasulyesi unu yapmak için gereken soya fasulyesinden mahrum bıraktı.

Mahsul ihracatı, Arjantin'in nakit sıkıntısı çeken merkez bankası için de kritik bir döviz kaynağıdır. Hükümet, soya fasulyesi ihracatını teşvik etmek için bu hafta tercihli döviz kurunu başlatacağını söyledi.

"Soya doları" olarak bilinen bu tür tercihli oranlar, ihracatı artırmak ve merkez bankasının rezervlerini artırmak için geçen yıl iki kez kullanılmıştı.

Kaynak: thecattlesite
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü