Arjantinli Madencilik Firmaları, Arjantin Devleti Tarafından Belirlenen Lityum Dışsatım Fiyatını Kınadı

06 Haziran 2022

Arjantin’de bir endüstri grubu Cuma günü (03/06/2022) yaptığı açıklamada, Arjantin ülke yönetimi tarafından bu hafta başlarında belirlenen lityum dışsatım fiyatının, elektrikli taşıt araçlarında kullanılan pillerin kritik bir girdisi olan bu gerecin giderek büyüyüp ısınan pazarında ülkenin kar elde etme yeteneğini sınırlayabileceğini dile getirdi.

Arjantin gümrük yönetimi, piyasadaki "düzensizlikler" ile savaşım yürütmek ayrıca piyasada görünürlüğü artırmak amacıyla Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Japonya, Kanada ile Tayland gibi ülkelere lityum karbonat dışsatımında kilo başına 53 ABD Doları gösterge fiyatı belirlemişti.

Arjantin Maden Girişimcileri Odası, yeni gösterge fiyatın "Arjantin'de yatırımları olan firmalar ile hazırlık aşamasındaki diğer projelerin geliştirilmesi üzerinde olumsuz etkisi olacak." yorumunda bulundu.

Endüstri grubu ise, "Arjantin’in, üretken nitelikte yatırımların planlanmasına olanak tanıyan net kurallar ile yasaların kesinliğinden oluşan istikrarlı bir çerçeveyi sürdürebilmesi asıldır." yorumunu yaptı.

Arjantin ile komşuları Bolivya ile Şili, yerküredeki en büyük lityum rezervlerine ev sahipliği yapmaları nedeniyle "lityum üçgeni" diye adlandırılan bölgeyi oluşturmaktalar.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı. Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü