Arm, Toyota ve General Motors Otonom Araç Teknolojisinde İşbirliği Yapacak

09 Ekim 2019

Japon Softbank’ın sahibi olduğu İngiliz kökenli yonga teknolojileri firması Arm Holdings’in General Motors ve Toyota ile teknolojik işbirliğine gireceği açıklandı. Yapılacak işbirliği çerçevesinde sürücüsüz araçlar için ortak bir bilişim dizgesinin oluşturulmasının hedeflendiği ve bu sayede otonom araç teknolojilerinin daha hızlı ilerlemesinin umulduğu belirtildi.

Akıllı telefonlarda kullanılan işlemcilere ait temel teknolojileri geliştiren Arm firmasının otomotiv sektörü ile olan ilişkisi 1990’lı yıllara uzanıyor. O yıllarda otomotiv sektöründe ilk kez motor fonksiyonlarının kontrolü ve otomatik arıza teşhis sistemleri kullanılmaya başlanmış ve süreçlerin yönetimi için araçlara bilgisayar yongaları eklenmeye başlanmıştı.

Geçtiğimiz Salı günü San Jose’de yapılan şirketin yıllık kullanıcı konferansında söz alan İcra Kurulu Başkanı Simon Segars, Toyota ve General Motors’un yanı sıra Bosch, Denso Corp ve Continental AG gibi büyük tedarikçi firmalar ile bir araya geldiklerini açıklayarak, amaçlarının AVCC adı altında bir otonom araç bilişim konsorsiyumu oluşturmak olduğunu belirtti. Konsorsiyuma ayrıca yongalarında Arm teknolojisi kullanmakta olan Nvidia ve NXP gibi yonga üreticilerinin de dahil olacağı öğrenildi.

Günümüzde prototip olarak deneme sürüşleri seviyesinde devam etmekte olan otonom araç teknolojilerinde kullanılan yazılımlar, büyük veri merkezlerinde kullanılmakta olan ile aynı ve çok fazla enerji harcayan yongalar üzerinde işlem yapıyorlar. Dolayısıyla motor gücünü bataryadan alan otonom araçlarda, mevcut enerjinin önemli bir kısmı da bilişim sistemi ve yongalar tarafından tüketiliyor.

Kurulacak konsorsiyumun temel amacının enerji verimliliğini esas alarak, daha az güce ihtiyaç duyan ve otonom araçlar için özel olarak tasarımlanmış yeni yonga teknolojilerini geliştirmek olduğu açıklandı. Konsorsiyumun üye şirketler tarafından finanse edilen bir bağımsız grup mimarisi ile çalışacağı ve yapılacak çalışmaların bir kısmının üye olmayan ilgililere de açık olacağı belirtildi.

Kaynak: Reuters web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü