Artan Ham Petrol Talebi Petrol Piyasasında Tartışmalara Neden Oluyor

05 Ekim 2023

Enerji sektörünün iki büyük oyuncusu olan Uluslararası Enerji Ajansı ve OPEC arasında, zirve yapan petrol talebi ve petrol talebinin gelecekteki durumu hakkında tartışmalar sürüyor.

Petrol talebinin zirve noktası, küresel ham petrol talebinin en yüksek seviyeye ulaştığı ve hemen ardından kalıcı bir düşüşün yaşanacağı zaman dilimini ifade etmektedir. Bu durum teorik olarak ham petrol projelerine yatırım ihtiyacının azalmasına ve diğer enerji kaynakları devreye girdikçe bu projelerin daha az ekonomik hale gelmesine neden olmaktadır. Petrol üreten ülkeler ve şirketler için bu durum büyük öneme sahiptir.

Bu nedenle, petrol tüketen ülkeler ile iş birliği içerisinde olan IEA başkanının, 2030 yılına kadar petrol talebinin zirveye ulaşacağını öngörmesi ve ham petrolün fiyat düşüşünü olumlu karşılaması OPEC tarafında tartışmalara neden olmaktadır.

IEA, Ağustos 2023 raporunda dünya petrol talebinin rekor seviyelere ulaştığını ve bu yıl da artmaya devam edeceğini belirtirken, elektrikli araçların ve yenilenebilir enerjinin daha hızlı benimsenmesinin yanı sıra batılı ülkelerin Rus gazından uzaklaşmasının 2030'dan önce talebin zirveye ulaşmasını hızlandıracağını da ekledi.

Kaynak: CNBC
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü