Artan Maliyet Baskıları Karşısında Dev Madencilik Firmaları Rekor Karlarının Düştüğünü Görecek

14 Şubat 2022

Yerkürenin en büyük madencilik firmalarındaki yatırımcılar, içinde bulunduğumuz ayda artan maliyet baskılarının, ayrıca yavaşlayan Çin büyümesinin etkilerinin rekor kazançları daha da aşındırabileceğine ilişkin belirtileri izliyor olacak.

Maden firmalarının karlarında düşüş bildirmesi olası bir durum. Rio Tinto Grubu, Vale ve BHP Grubu gibi demir cevheri devleri de içerisinde olmak üzere çeşitli madenler çıkaran batılı ilk beş madencilik firması, geçen yılın ilk yarısında elde ettikleri 82 milyar ABD Doları’yla karşılaştırıldığında, analizcilerin öngörülerine göre, ikinci yarıda toplam 73 milyar ABD Doları kadar kazanç görebilir.

Metal fiyatlarının yükselmesi, kârların tarihsel ölçekte sağlam kalması anlamına gelse de yine de kazançlardaki düşüş dönem boyunca gelişen ters rüzgârları yansıtmakta.

Sydney merkezli fon yönetimi firması BetaShares'in baş ekonomisti David Bassanese, “Sözkonusu durum bir tema olacak: Zevk aldıkları tampon karlarla, hissedarları genişlemeye geri döndürmek yerine temettülerle ödüllendiriyorlar.” yorumunda bulundu. Endişelerin başında Çin ile ilgili belirsizlik gelirken, Bassanese, "Belirsizlik, uzun vadede çok fazla güven olmadığını gösteriyor.” yorumunu da ekledi.

Yerkürenin en büyük metal tüketicisi durumundaki Çin’in ekonomik büyümesine yönelik tehditler, madencilerin, özellikle de demir cevheri firmalarının görünümünü bulanıklaştırmakta.

Çin’de ülkenin tüm çelik üretiminin yaklaşık üçte birini tüketen yerli emlak piyasası soğumakta. Bloomberg Intelligence, içinde bulunduğumuz yılda yeni konutların %5 oranında azalmaya başlamasını bekliyor. Bölgesel olarak Korona salgınları daha sık duruma gelse de Pekin'in sıfır Korona statüsüne bağlı kalma taahhüdü olasılıkla bazı maden kaynaklarının yöneticilerine uykusuz geceler geçirten X faktörü oluyor.

Küresel Korona salgını 31 Aralık 2021’e kadar olan altı ay boyunca madencilik sektörü için iki ucu keskin bir kılıç olageldi. Defterin olumlu tarafında trilyonlarca dolarlık teşvik paketleri, demir cevheri, bakır ve alüminyum gibi emtialara yönelik istemi ateşlerken diğer tarafında ise fiyatları keskin bir biçimde yükseltti ve böylece küresel ekonomide dalgalanan enflasyon baskıları yarattı.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü