Arz Azaldıkça AB’den Mısır Talebi Artıyor

08 Mart 2022

Tüccarlar, yemlik mısır alıcılarının, Rus işgali nedeniyle bloke edilen Ukrayna ihracatının yerini almak için Avrupa Birliği tedariklerini rezerve etmeye hücum ettiklerini ancak bloğun Ukrayna arzının kaybına karşı hassas olması nedeniyle yakında başka yerlere bakmak zorunda kalabileceklerini söyledi.

Bir trader, Salı günü (01.03.2022) yaptığı açıklamada, "Benelüks, İberya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika da dahil olmak üzere yem üreticilerinin tedarik programında aniden büyük bir açık oluştu. Mevcut gelişmeler kapsamında  bazı mısır tüketicileri ve tüccarları, herhangi bir fiyattan alternatif malzemeler satın almak zorunda kaldılar." dedi.

Reuters'in haberine göre, Euronext'te mısır vadeli işlemleri, Salı günü Euronext mısır sözleşmesi için ton başına 333,50 Euro (371,55 $) ile tüm zamanların yeni bir rekor seviyesine yükseldi.

Başta Romanya, Bulgaristan ve Fransa olmak üzere AB'nin önde gelen mısır üreticileri, ithalatçılar için  Ukrayna’nın alternatifi olarakilk seçenek oldular.

Ancak toplamda AB, ana tedarikçilerinden biri Ukrayna olmak üzere, hayvancılık sektörü için genellikle net mısır ithalatçısı konumunda. Birliğin Tarım Bakanları, Ukrayna'daki savaşın etkisini tartışmak için Çarşamba günü (02.03.2022) özel bir toplantı yapacak.

Kaynak: TheCattleSite
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü