Asya Kalkınma Bankası, Kazakistan'da Kömürün Erken Terkedilmesini İnceleyecek

28 Nisan 2023

Sözkonusu inceleme, bankanın enerji geçiş mekanizması programı yoluyla gerçekleştirilecek.

Asya Kalkınma Bankası (AKB), Enerji Geçiş Mekanizması (EGM) programı aracılığıyla Kazakistan'da kömürle çalışan elektrik santrallerinin kullanımdan kaldırılmasını hızlandırma fırsatlarını araştırmakta.

Bankanın Orta ile Batı Asya’dan sorumlu Genel Müdürü Yevgeniy Zhukov, "Asya ile Pasifik bölgesinin iklim bankası olarak, Kazakistan ülke yönetiminin Paris Anlaşması bağlamında ulusal olarak belirlemiş olduğu katkılarını yerine getirmek ile birlikte 2060 yılına kadar sıfır karbon salınımını gerçekleştirme taahhüdünü desteklemekten memnunluk duyuyoruz." açıklamasını yaptı.

Zhukov ayrıca, “EGM, ülkenin sera gazı salınımlarını önemli ölçüde azaltmaya, çok gereksinim duyulan temiz enerji yatırımlarını artırmaya, güvenilir, sürdürülebilir enerjiye erişimi genişletmeye yardımcı olabilir." diye de ekledi.

AKB, Kazakistan Enerji Bakanlığı'nın istemi üzerine ülkede bir ön yapılabilirlik çalışması yürüttü. Çalışma, hangi kömür yakıtlı elektrik santralleri ile hangi birleşik ısı santrallerinin erken devre dışı bırakılabileceğinin belirlenmesine yardımcı olmayı amaçlamakta.

AKB, Orta Asya ülkesi Kazakistan’da var olan politikalar ile düzenleme ortamını da analiz edecek olan çalışma için şu ana kadar 225.000 ABD Doları tutarında hibe sağladı.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü