Asya'da Denizaşırı Termal Kömüre Olan Talep Artarken, Fiyatlar Durağan Kalmaya Devam Ediyor

08 Kasım 2023

Asya kıtasında deniz yoluyla taşınan termal kömüre olan talep, kış mevsiminin geliyor olması nedeniyle tüketimin doruk noktasına ulaşması öncesinde büyümeye başlarken, Avrupa kıtasında termal kömür ithalatlarının durağan biçimde ilerliyor olması, termal kömür sağlayıcılarını ürünlerinin son varış noktalarını değiştirmeye zorladığından fiyatlar hala zayıf durumda kalmaya devam ediyor.

En büyük termal kömür ithalatçısı durumundaki Çin'de düşük yurt içi fiyatlar, termal kömür sağlayıcılarının en başta elektrik enerjisi üretmek amacıyla kullanılan termal kömür yakıtında yerkürenin en büyük üreticisi, aynı zamanda tüketicisi olan Çin’de rekabetçi kalmayı sürdürebilmeleri sonucunda denizaşırı kömür fiyatlarının da düşük kalmasına yardımcı oluyor.

Emtia piyasaları analizcisi Kpler firması tarafından derlenen verilere göre, Asya kıtasının denizaşırı termal kömür ithalatı Eylül ayında (2023) 70,29 milyon metrik ton iken Ekim ayında (2023) 75,77 milyon metrik tona yükseldi.

Ekim ayı (2023) hacmi, geçen yılın aynı ayında ithal edilen 69,63 milyon metrik tonun da üzerinde gerçekleşti.

Çin'in toplam denizaşırı termal kömür ithalatı Ekim ayında (2023) Asya kıtasının toplam denizaşırı termal kömür ithalatındaki artışa öncülük etti, yerkürenin ikinci büyük ekonomisi olan Çin’in ithalatı Eylül ayındaki (2023) 23,59 milyon metrik tonluk, geçen yılın Ekim ayındaki 22,53 milyon metrik tonluk ithalat rakamlarına göre 24,84 milyon metrik tona yükseldi.

Yerkürenin ikinci büyük kömür ithalatçı ülkesi olan Hindistan da Ekim ayında (2023) denizaşırı termal kömür ithalatında artış gördü. Kpler firmasının gözlemlerine göre Hindistan, Eylül ayındaki (2023) 13,75 milyon metrik tonluk denizaşırı termal kömür ithalat rakamına göre Ekim ayında (2023) 19,09 milyon metrik tonluk denizaşırı termal kömür ithalatı yaparak geçen yılın Haziran ayından bugüne en büyük denizaşırı termal kömür ithalat rakamına ulaştı.

Sonraki iki büyük denizaşırı termal kömür ithalatçısı ülkeler olan Japonya ile Güney Kore, denizaşırı termal kömürün limanlarına varışlarında Ekim ayında (2023) küçük düşüşler kaydettiler ancak her iki ülke de, kuzey yarıkürede kış mevsimi yaklaşırken Kasım ayında (2023) daha yüksek ithalat rakamlarını görme yolunda ilerliyorlar.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü