Atmosferdeki Metan Seviyesi Rekor Düzeyde Artış Kaydetti

15 Nisan 2021

Dünya çapında COVID-19 kaynaklı karantina önlemlerine rağmen, atmosferdeki metan seviyeleri 2020'de rekor bir artış gördü ve kayıtlar 1983'te başladığından bu yana en büyük artışı işaret etti.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin (NOAA) yeni verileri, dünya ekonomilerinin çoğunu durma noktasına getiren COVID-19'a rağmen, hem atmosferik metan hem de karbondioksitin geçen yıl rekor seviyelere ulaştığını gösteriyor.

Metan konsantrasyonları 2020'de milyar başına 14,7 parça artarken, karbondioksit seviyeleri 2020'de milyonda 412,5 parçaya yükseldi; bu, 2000'deki seviyelerden yaklaşık %12 daha yüksek. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nden fizik bilimci Lori Bruhwiler, metan seviyelerindeki artışın "oldukça şaşırtıcı - ve rahatsız edici" olduğunu söyledi ve artışın kesin nedenlerinin henüz bilinmediğini ekledi.

Metan emisyonlarının yaklaşık %60'ı insan faaliyetleriyle bağlantılıyken, geri kalanı doğal olarak bataklıklar veya eriyen donmuş toprak gibi ortamlardan kaynaklanıyor. Salgın nedeniyle geçen yıl karbondioksit emisyonları yaklaşık %6 düştü, ancak ekonomiler yeniden açıldıkça karbondioksit emisyonları hızla arttı.

Kaynak: earth.org
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü