Avro Bölgesi Bileşik PMI Endeksi Ekim Ayında 54,2 Puana Geriledi

05 Kasım 2021

4 Kasım Perşembe günü açıklanan Avro Bölgesi flaş satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verilerine göre bölge ülkeleri genelindeki ticari büyüme Ekim ayında son altı ayın en düşük seviyesine geriledi. Virüs salgınına bağlı olarak gelişen tedarik darboğazları ve lojistik sorunlarının girdi maliyetlerinin artışında başat rol oynadığı ve ticari faaliyetlerin büyümesine engel teşkil ettiği belirtildi.

Avro Bölgesindeki fabrikalarda virüs salgını tedbirlerinin kaldırıldığı, fakat hammadde sıkıntısı nedeniyle imalat sektöründeki büyümenin istenen düzeye ulaşamadığı, ayrıca son aylarda sıçrama gösteren hizmet sektöründeki piyasa talebinin de zayıflamaya başladığı bildirildi.

IHS Markit Flaş Bileşik PMI Endeksi Ekim ayında 54,2 puana geriledi. Endeksin Eylül ayı değeri ise 56,2 puan olarak ölçülmüştü.

Capital Economics ekonomistlerinden Jessica Hinds, bu PMI verilerinin bölge ülkelerinin ekonomik büyümesinin dördüncü çeyrekte kayda değer bir şekilde yavaşlayacağına işaret ettiğini söyleyerek, yoğunlaşarak artmaya devam eden bu tedarik sıkıntılarının özellikle imalat sektörü firmaları açısından yarattığı risklere dikkat çekti.

Hizmet sektörü PMI endeksi ise 54,6 puana gerileyerek son altı ayın dip seviyesine indi. Hizmet endeksi Eylül ayında 56,4 puan olarak ölçülmüştü. Endeks 50 puanın üzerinde kalmaya devam etmekle birlikte, hizmet sektöründeki piyasa talebinin zayıflamakta olması ve yeni açılan iş yeri endeksinin 55,3’ten 55,1’e gerilemesi endişe verici bir işaret olarak değerlendirildi.

Geçtiğimiz Salı günü açıklanan verilerde de imalat sektöründeki faaliyetlerin Ekim ayında güçlü bir görünüm sergilediği, fakat tedarik darboğazları nedeniyle frenlendiği açıklanmıştı.

Tedarikte yaşanan bu darboğazların hammadde maliyetlerini arttırdığı ve bileşik girdi maliyetleri endeksinin 70,9 puandan 73,2 puana yükseldiği bildirilmişti.

Hali hazırdaki bu tedarik problemlerinin, Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’nın büyümesinde son üç aydır düzenli bir yavaşlamaya neden olduğu ve Fransa, İspanya ve İtalya’da da benzer bir tablo yarattığı belirtildi. 

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü