Avro Bölgesi Ekim Ayı PMI Endeksi Verileri Ekonomik Resesyon Endişelerini Arttırdı

24 Ekim 2022

 S&P Global tarafından yapılan Avro Bölgesi Ekim Ayı satın alma yöneticileri endeksi (PMI) flaş (henüz kesin değerini bulmamış) sonuçları 24 Ekim Pazartesi günü açıklandı. Verilere bakıldığında, ticari faaliyetlerin Ekim ayında son iki yılın en hızlı ivmesi ile daraldığı ve bölge ülkelerini muhtemelen bir ekonomik resesyonun beklediği sonucuna varıldı.

Avro Bölgesinde özellikle fabrikalar, artan enerji maliyetleri ve tedarik sorunları nedeniyle en çok etkilenen gruplar arasında yer aldı.

Avro Bölgesi Bileşik PMI endeksinin flaş okuması, Eylül ayındaki 48,1 olan değerinden Ekim ayında 47,1 puan seviyesine geriledi. Reuters tarafından ekonomistler arasında yapılan ankette Ekim ayı PMI endeksinin 47,5 puan olarak gerçekleşeceği öngörülmüştü.

Ekim ayındaki düşüşle birlikte PMI endeksi son iki yılın en alt seviyesine indi ve Avro Bölgesi arka arkaya dördüncü ayını da 50 puanın altında kapatarak ekonomik resesyon sinyalleri verdi.

Yüksek enerji maliyetleri Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’nın problemlerini daha da derinleştirdi ve Ekim ayında imalat sektörü son iki buçuk yılın en düşük seviyesine geriledi.

Bölgenin en güçlü ikinci ekonomisi olan Fransa’yı ise artan enflasyon dalgasının zor durumda bıraktığı ve buradaki ticari faaliyetlerin de yavaşladığı bildirildi.

Geçtiğimiz hafta yayınlanan verilere göre, Avro Bölgesinde enflasyon ortalaması Eylül ayında %9,9 oldu ve piyasa talebi önemli ölçüde zayıflayarak, yeni kurulan ticari işletmeler endeksini son iki yılın en düşük seviyesine geriletti.

Avro Bölgesi imalat sektörü PMI endeksi ise Ekim ayında 46,6 puana geriledi. Eylül ayında 48,4 puan olarak ölçülen endeks, Ekim ayında beklentilerin üzerinde bir düşüşle son bir buçuk yılın en düşük seviyesine geriledi. 

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü