Avro Bölgesi Kasım Ayı PMI Endeksinde Bir Miktar Artış Kaydedildi, Enflasyon İse Yatay Seyretti

02 Aralık 2022

S&P Global tarafından açıklanan verilere göre, Avro Bölgesi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Kasım ayında 47,1 puan oldu. Ekim ayında ölçülen 46,4 puan ile kıyaslandığında artış göstermiş olan endeks, yine de Kasım ayı ortasında yapılan ön ölçümde elde edilen 47,3 puanın gerisinde kaldı.

Önümüzdeki Pazartesi günü bileşik endekse eklenmesi beklenen üretim endeksinin de önceki aya göre artış kaydederek 46,0 puana yükseldiği öğrenildi.
S&P Baş ekonomistlerinden Chris Williamson, PMI verilerine bakıldığında, Avrupa imalat sanayisinde bir süredir yaşanmakta olan baş aşağı gidiş trendinin bir miktar frenlendiğini söyleyebiliriz şeklinde konuştu.

Avrupa’da sanayi üretiminin kısa vadede hızlı bir toparlanma yaşamasının beklenmediği, fabrikaların yeni siparişlerinde fazla bir artış olmadığı ve Kasım ayındaki bu üretim atışının ağırlıklı olarak eskiden alınmış ve beklemekte olan siparişlerin tamamlanması yoluyla gerçekleştiği bildirildi.

Öte yandan, raporda enflasyonun bir miktar gevşemekte olduğuna ilişkin işaretler veren verilerin de geldiği ve halen yüksek seyretmekle birlikte, hem girdi hem de ürün fiyatlarını gösteren endekslerin Kasım ayı boyunca yatay seyrettiği açıklandı.

30 Kasım Çarşamba günü açıklanan kesinleşmemiş verilere göre, Avro Bölgesi genelinde yıllık enflasyon Kasım ayında %10,0 düzeyinde gerçekleşti. AB Merkez Bankası’nın ise bu ayın sonuna doğru yapacağı toplantıda faizleri elli baz puan daha arttırması bekleniyor.
  
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü