Avro Bölgesi Şubat Ayı PMI Endeksi Açıklandı
01 Mart 2021IHS Markit’in hazırladığı Avro Bölgesi Şubat ayı satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verileri 1 Mart Pazartesi günü açıklandı.
Yayınlanan rapora göre, talepteki canlanmaya koşut olarak Şubat ayında bölge ülkelerindeki fabrika faaliyetleri de artış gösterdi. Öte yandan, üretimdeki artışın girdi maliyetlerinin de yükselmesine ve hammadde sıkıntısına neden olduğu bildirildi.
Ekonominin önemli parçalarından birisi olan hizmet sektörünün ise tüm Avrupa ülkelerinde devam eden virüs salgını önlemleri ve kapanmalar nedeniyle, toparlanmayı başaramadığı görüldü.
Geçtiğimiz Ocak ayında 54,8 puan olarak ölçülen IHS Markit PMI endeksi Şubat ayında sıçrama yaparak 57,9 puan oldu ve son üç yılın en yüksek seviyesine yükseldi.
Önümüzdeki Çarşamba günü açıklanması beklenen bileşik PMI endeksine dahil edilecek olan sanayi üretim endeksi de, geçen ayki değeri olan 54,6 puandan 57,6 puana yükseldi.
IHS Markit Baş Ekonomistlerinden Chris Williamson tarafından Reuters Ajansına yapılan açıklamada, imalat sektörünün bu yıl da Avro Bölgesi ekonomisi açısından parlak ve umut verici konumunu korumaya devam etmesini bekledikleri belirtildi.
Virüs salgınının tüketicilerle yüz yüze temas kurmak zorunda olan diğer sektörleri çok olumsuz etkilediğini belirten Williamson, imalat sektöründeki büyümenin ise bu olumsuz durumu başarılı bir şekilde dengelediğine ve ekonomideki küçülmeyi frenlediğine dikkat çekti.
Geçtiğimiz ay yapılan bir Reuters anketinden çıkan sonuçlara göre, Avro Bölgesinin çift dipli bir resesyon sürecinde olduğu ve geçen yıl %6,9 daralan ekonominin, içinde bulunduğumuz yılın birinci çeyreği itibarıyla da %0,8 oranında daralmaya devam edeceği öngörülmüştü.
Avro bölgesinde mamül ürünlere olan talebin artması nedeniyle, fabrikaların son iki yıldır ilk kez istihdam sayısını arttırma eğilimine girdikleri belirtildi.
Fakat geniş çaplı kapanma önlemleri nedeniyle tedarik zincirlerinde bozulmalar olduğu, fabrikaların bazı hammaddeleri temin etmekte zorlandıkları ve teslim terminlerinde de uzamalar meydana geldiği bildirildi.
Hammadde kıtlığının fiyatları da yukarı çektiği ve girdi maliyetlerinin son on yıldır ilk kez bu denli hızlı yükseldiği öğrenildi. PMI’daki girdi fiyatları endeksi de 68,3 puandan 73,9 puana yükseldi.
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü