Avro Bölgesi Ülkelerinde Hizmet Sektörü PMI Endeksi Mayıs Ayında Yükselişe Geçti

21 Mayıs 2021

IHS Markit tarafından yapılan Avro Bölgesi Mayıs ayı satın alma yöneticileri endeksi (PMI) 21 Mayıs Cuma günü açıklandı.

Bölge ülkeleri genelinde hali hazırda göreceli olarak iyi durumda olan imalat sektörü ile birlikte, yeniden açılmaya başlayan hizmetler sektörünün de Mayıs ayında toparlanması sonucunda ekonomik büyümede son üç yılın en büyük sıçraması yaşandı.

Geçtiğimiz Perşembe günü AB tarafından alınan ortak bir kararla, bu yaz açılacak olan turizm sezonunun da önümüzdeki aylarda turizm şirketlerine olumlu yansıyacağı ifade edildi.

Açıklanan verilere göre IHS Markit bileşik PMI endeksi Nisan ayı sonunda ölçümlenen 53.8 puandan 56.9 puana yükseldi.

Bileşik endekste Mayıs ayında kaydedilen bu artışın, üye ülkelerin çoğunda kısıtlama tedbirlerinin gevşetilmesine bağlı olarak gerçekleştiği ve ekonominin yeniden toparlanması yönünde güçlü bir sinyal olarak yorumlanabileceği değerlendirmesi yapıldı.

Avro Bölgesinde PMI bileşik endeksinin sektörel açılımına bakıldığında, 19 ülke toplamında hizmetler sektörü endeksinin Nisan ayında ölçülen 50.5 puandan 55.1 puana sıçradığı ve ekonomistlerin ön tahmini olan 52.3 puanın da epey üzerinde gerçekleştiği dikkat çekti. Hizmet sektörü kapsamında yeni açılan işyerleri endeksi de 49.7 puandan 56.7 puana yükseldi.

Pandemi boyunca fabrikaların büyük ölçüde açık kalıp, düşük kapasite ile de olsa üretime devam ettikleri Avro Bölgesi ülkelerinde, imalat sektörü endeksi hizmet sektörüne göre hep daha yüksek performans ortaya koymuştu. Bu durum Mayıs ayında da değişmedi, fakat Nisan ayında 62.9 olan imalat PMI endeksi, Mayıs ayında 62.8 puana gerilese de, ekonomistlerin ortalama tahmini olan 62.5 puanın üzerinde kalmayı başardı.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü