Avro Bölgesi’nde Eylül Ayında Sanayi Üretimi Azalmakla Birlikte, Yine de Beklentilerin Üzerinde Gerçekleşti

12 Kasım 2021

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi Eurostat, 12 Kasım Cuma günü Avro Bölgesi Eylül ayı sanayi üretimi verilerini açıkladı.

Açıklanan verilere bakıldığında, Eylül ayında sanayi üretiminin azalmakla birlikte, beklendiği ölçüde bir düşüş göstermediği gözlemlendi. Dayanıksız tüketim mallarının üretiminde bir sıçrama yaşanması nedeniyle, sanayi sektöründeki üretim miktarının beklentilerin bir miktar üzerinde gerçekleştiği belirtildi.

Eurostat verilerine göre, Eylül ayında avro para birimini kullanan 19 ülkedeki toplam sanayi üretimi bir önceki aya göre %0,2 azaldı ve yıllık bazda ise %5,2 oranında artış gösterdi.

Reuters Ajansı’nın daha önce ekonomistler arasında yaptığı ankette, ortalama tahmin, sanayi üretiminin Eylül ayında bir önceki aya göre %0,5 oranında azalacağı ve yıllık bazda da %4,1 artacağı yönünde şekillenmişti.

Eylül ayında gıda ve giyim eşyası gibi dayanıksız tüketim mallarındaki üretim, aylık bazda %1 ve yıllık bazda %8,5 oranlarında arttı.

Makine ve ekipman gibi sermaye malları üretimi ise bir önceki aya göre %0,7 azaldı, fakat bir önceki yıla kıyasla %5,9 oranında arttı. Ara malları üretiminin de aylık bazda %0,2 azaldığı ve bir önceki yıla göre ise %5 oranında arttığı bildirildi.

Dayanıklı tüketim malları üretiminin aylık bazda %0,5, yıllık bazda da %1,1 artış gösterdiği açıklandı.

Enerji üretiminin ise hem aylık hem de yıllık bazda değişim göstermediği ve aynı seviyede kaldığı da verilen bilgiler arasında yer aldı.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü