Avro Bölgesinde Sanayi Üretimi Ağustos Ayında Beklentilerin Üzerinde Bir Artış Gösterdi

12 Ekim 2022

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından 12 Ekim Çarşamba günü açıklanan verilere göre, birlik üyesi ülkelerdeki sanayi üretimi Ağustos ayında beklentilerin üzerinde artış gösterdi. Resesyon beklentisinin yarattığı endişeli atmosfere karşın, sanayi firmalarının yatırımlarının da büyüdüğü açıklandı.

Avro para birimini kullanan 19 üye ülkede, sanayi üretimi Ağustos ayında aylık bazda %1,5 ve yıllık bazda da %2,5 oranlarında artış gösterdi.

Reuters Ajansı tarafından ekonomistler arasında önceden yapılan ankette ise, sanayi üretiminin aylık bazda %0,6 ve yıllık bazda da %1,2 oranlarında artacağı öngörülmüştü.

Fakat beklentilerin de üzerinde gerçekleşen bu olumlu verilere rağmen yine de piyasa aktörlerinin resesyon endişesinin dinmediği belirtiliyor.

Londra merkezli bir finansal araştırma kuruluşu olan Capital Economics’in baş Avrupa ekonomisti Andrew Kenningham, Reuters Ajansına yaptığı açıklamada, tüm verilerin bütüncül bir şekilde incelenmesi durumunda avro bölgesindeki sanayi sektörünün önümüzdeki aylarda ciddi boyutlarda bir daralma yaşamasını son derece olası gördüğünü söyledi.

Kenningham ayrıca Ağustos ayındaki bu artışın geçtiğimiz Temmuz ayında yaşanan %2,3’lük dramatik düşüşü tersine çeviren bir sürece işaret ettiğini düşünmediğini de sözlerine ekledi.

Öte yandan Eurostat tarafından açıklanan verilerin detayına bakıldığında, Ağustos ayındaki artışın büyük kısmının makine teçhizat benzeri sermaye malları üretiminden kaynaklandığı ve bu durumun firmaların yeni yatırım planlarının bir habercisi olarak algılanarak iyimser bir hava yarattığı gözlemlendi.

İmalat sektöründe tüketici malları üretiminin de arttığı fakat enerji üretiminde kesintiye gidildiği bildirildi.

Avro Bölgesinin en büyük ekonomilerinden birisi olan Fransa’da, sanayi üretimi aylık bazda %2,5 artarken, bu artışın İtalya’da %2,3 olduğu, Almanya’da ise %0,5 oranında bir düşüş yaşandığı açıklandı.
 
 Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü