Avro Bölgesinde Ticari Faaliyetler Ağustos Ayında da Daralmaya Devam Etti

07 Eylül 2022

S&P Global tarafından yapılan Avro Bölgesi Ağustos ayı Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) 5 Eylül Pazartesi günü açıklandı.

Araştırmaya göre, artan yaşam maliyeti ve ekonomik geleceğe ilişkin kötümser beklentiler, piyasadaki talebin azalmasına neden oldu ve Avro Bölgesinde ticari faaliyetler Temmuz ayının ardından Ağustos’ta da bir kez daha daraldı.

Bileşik PMI endeksi Ağustos ayında son on sekiz ayın en düşük seviyesine gerileyerek 48,9 puan olarak gerçekleşti. 50 puanın altındaki değerlerin daralmaya işaret ettiği PMI endeksi, geçtiğimiz Temmuz ayında da 49,9 puan olarak ölçülmüştü.

S&P Global Baş Ekonomisti Chris Williamson, Avro Bölgesinde iki ay üst üste gelen bu olumsuz verilerin, üçüncü çeyrekte GSYİH’nın küçüleceğine ilişkin beklentileri kuvvetlendirdiğine dikkat çekti.

Üretim hacmindeki küçülmenin Ağustos ayında ivme kazandığını belirten Williamson, artan enflasyon ve kötümser beklentilere paralel olarak hem şirketlerin hem de hane halklarının masraflarını kısma eğilimine girdiklerini söyledi.

Yeni açılan ticari işletmeler endeksi de 2020 yılının Kasım ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi ve Temmuz ayında ölçülen 47,6 puandan 46,9 puana düştü.

Hizmet sektörü PMI endeksi ise Temmuz ayındaki 51,2 puan seviyesinden 49,8 puana geriledi.

Reuters tarafından ekonomistler arasında yapılan bir ankette, katılımcıların yarıya yakınının önümüzdeki Perşembe günü AB Merkez Bankası’nın bugüne kadar görülmemiş bir ölçekte 75 baz puanlık faiz artışına gideceğine ilişkin görüş belirttikleri, diğerlerinin ise bahsedilen bu orandan daha düşük seviyede bir artış bekledikleri öğrenildi.
 
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü