Avro Bölgesinde ÜFE Eylül Ayında Rekor Seviyelere Yükseldi

04 Kasım 2021

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından 4 Ekim Perşembe günü yayınlanan verilere göre, Avro Bölgesinde üretici fiyat endeksi Eylül ayında beklentilerin üzerinde bir artış gösterdi. Enerji maliyetlerinin rekor seviyede artmasının, endeksteki yükselişin ana nedeni olduğu belirtilirken, bölge ülkeleri üzerinde güçlü enflasyonist baskı yaratacağı yönündeki endişeleri de arttırdı.

Eurostat verilerine göre, 19 ülke ortalamasında malların fabrika çıkış fiyatları Eylül ayında %2,7 oranında yükseldi ve yıllık artış da %16’ya ulaştı. Bu oranın bugüne kadar Avro Bölgesinde kaydedilen en yüksek seviye olduğu bildirildi.

Reuters Ajansı’nın ekonomistler arasında yaptığı ankette, Eylül ayında üretici enflasyonunun aylık %2,2 ve yıllık da %15,2 olacağı tahmin edilmişti.

Avro Bölgesinde virüs salgınındaki akut fazının atlatılmasının ardından hızlı bir ekonomik toparlanma süreci başlamış ve bu arada küresel tedarik zincirlerinde meydana gelen kırılmalar ve aşırı yükselen enerji fiyatları, piyasa üzerinde enflasyonist baskı olarak kendini hissettirmeye başlamıştı.

Eurostat verilerinde enerji fiyatlarının Eylül’de aylık bazda %7,7 ve yıllık bazda da %40,7 oranlarında arttığına dikkat çekildi. Verilerin detayına bakıldığında, enerji fiyatlarındaki artışın ivmelenmekte olduğu, fakat enerji hariç tutulduğunda diğer sanayi ürünlerindeki fiyat artışının Eylül ayında %0,6 olarak gerçekleştiği ve yavaşlama eğiliminde olduğu gözlemlendi.

Üretici fiyatlarının tüketici fiyatlarına da yansıdığı ve 19 ülkenin tüketici fiyat endeksinin Eylül’de aylık bazda %3,4’e yükseldiği ve Ekim ayında da %4,1 olmasının beklendiği ifade edildi.

Üretici fiyat artışlarının tüketiciye de zam olarak yansımasının kaçınılmaz olduğu belirtilirken, AB Merkez Bankasının tüketici fiyat enflasyonunu %2’ler düzeyinde tutmak için çaba sarf ettiği de hatırlatıldı. AB Merkez Bankası yönetimi ve Avro Bölgesi’nin Maliye Bakanları, bu enflasyonist sıçramanın geçici olduğunu düşünüyor ve 2022 yılında fiyatların tekrar normal seviyelere çekileceğini umuyorlar.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü