Avro Bölgesi’nde Üretici Fiyatları Aralık Ayında Rekor Seviyede Artış Gösterdi

04 Şubat 2022

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) 3 Şubat Perşembe günü açıkladığı verilere göre, Avro Bölgesinde üretici fiyatları Aralık ayında rekor seviyede artış gösterdi. Artışın beklentiler dahilinde olduğu belirtilirken, hali hazırda zaten yüksek seyretmekte olan tüketici fiyatları üzerinde de baskı yaratmaya devam edeceği düşünülüyor.

Açıklanan verilere göre, avro para birimi kullanan 19 ülkedeki fabrika çıkış fiyatları Aralık ayında aylık bazda %2,9 arttı ve yıllık artış miktarı da %26,2’ye yükseldi. %26’lık enflasyon oranının Eurostat’ın veri toplamaya başladığı yıl olan 1996’dan beri kaydedilen en yüksek seviye olduğu bildirildi.

Reuters Ajansının ekonomistler anketinde de aylık enflasyon %2,8 ve yıllık enflasyon da %26,1 olarak öngörülmüştü.

Aralık ayındaki fiyat artışlarının büyük ölçüde şirketlerin enerji girdilerindeki artışa bağlı olduğu ve enerji maliyetlerinin aylık bazda %7, yıllık bazda ise %73,4 artmış olduğuna dikkat çekildi.

Enerji fiyatlarındaki artış hesap dışında tutulduğunda, üretici fiyatlarındaki artışın aylık bazda sadece %0,5 ve yıllık bazda da %10 civarında olduğu bildirildi.

Avro Bölgesinde tüketici enflasyonu Ocak ayında %5,1’e yükselirken, Avrupa Merkez Bankası’nın hedefinin ise orta vadede enflasyonu %2 düzeyine indirmek olduğu biliniyor.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü