Avro Bölgesinde Yılsonu İmalat Sektörü Üretim Verileri Olumlu Geldi

03 Ocak 2022

Avro Bölgesi Aralık ayı satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verileri, 3 Ocak Pazartesi günü IHS Markit tarafından kamuoyu ile paylaşıldı. Açıklanan verilere göre, tedarik zincirlerindeki tıkanmaların bir miktar rahatlaması ile birlikte, imalat sektöründeki üretim faaliyetleri olumsuz etkilere dirençli bir duruş sergiledi ve sektör firmaları hammadde stoklarını rekor seviyede arttırmayı başardılar.

Geçtiğimiz aylarda firmalar, pandemi nedeniyle hammadde temininde zorluklar yaşamış ve fiyatlar büyük ölçüde yukarı yönlü seyir izlemişti. Ancak Aralık ayında tedarik sistemlerinin görece rahatlaması ile birlikte bu fiyat baskısında da azalma olduğu açıklandı.

IHS Markit’in açıkladığı rakamlara göre, Kasım ayında 58,4 olan imalat sektörü PMI endeksi, Aralık ayında 58,0 puana geriledi fakat ekonomik daralma ile büyüme arasındaki sınır olan 50 puanın epey üzerinde kalmayı da başardı.

Ekonominin sağlığı hakkında önemli göstergelerden birisi olarak kabul edilen üretim endeksi de Kasım ayında ölçülen 53,8 puanlık seviyesini Aralık ayında da aynen devam ettirdi.

IHS Markit’in baş ekonomistlerinden Joe Hayes, son PMI verilerine ilişkin raporun içeriğini yorumlarken, devamlılığı henüz kesin olmamakla beraber tedarik zincirlerinde bir iyileşme gözlemlendiğini belirterek, birçok firmanın bu fırsattan faydalandığını ve Aralık ayında hammadde stoklarını rekor miktarlarda takviye ettiklerini söyledi.

Tedarikte yaşanan rahatlamanın girdi fiyatları endeksini de bir miktar aşağı çektiği bildirildi. Kasım ayında 88,9 olarak ölçülen girdi fiyatları endeksi, Aralık ayında 86,7 puana gerileyerek son sekiz aydaki en düşük seviye olarak kayda geçti.

Joe Hayes, enflasyondaki gevşemenin de çok memnuniyet verici bir işaret olduğunu, fakat sürdürülebilirliğinin garanti olmadığını ve ekonomi üzerindeki risklerin halen devam ettiğini belirtti.

AB Merkez Bankası geçtiğimiz ay parasal genişleme politikasında küçük de olsa bir geri adım sinyali vermiş ve daha önce %2,0 olarak tahmin ettiği yılsonu enflasyon oranını %3,2 olarak revize etmişti.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü