Avro Bölgesindeki Ekonomik Daralma Ocak Ayında Daha da Derinleşerek Devam Etti

04 Şubat 2021

IHS Markit tarafından yapılan Avro Bölgesi Ocak ayı satın alma yöneticileri endeksinin (PMI) sonuçları 3 Şubat Perşembe günü açıklandı.

Araştırma sonuçlarına bakıldığında, Ocak ayında karantina tedbirlerinin sıkılaştırılması ve kapanmaların artmasıyla birlikte, ekonomik göstergelerin bir önceki aya göre daha da gerilediği gözlemlendi. İmalat sektörünün güçlü konumunu korumasına karşın, hızla daralmaya devam eden hizmet sektörünün ekonominin genel performansını aşağı çektiği belirtildi.

Aralık ayında 49.1 olan bileşik PMI endeksi Ocak ayında 47.8 puana geriledi. PMI endeksinin 50 puanın altında kalması ekonomik daralama olarak kabul ediliyor.

Aşılama sürecinde yaşanan sorunlar ve virüsün yeni mutasyonlu çeşitlerinin ortaya çıkması nedeniyle ekonominin bu yılın ikinci çeyreğinden sonra toparlanacağı yönünde daha önce beyan edilen iyimser öngörülerin tekrar gözden geçirilmesi gerektiği belirtiliyor.

Araştırmaya göre, hizmet sektörü PMI endeksi Aralık ayında ölçülen 46.4 puan seviyesinden 45.4 puana geriledi. İmalat sektörü PMI endeksi ise Aralık ayında 55.2 puan iken, Ocak ayında 54.8 puana geriledi fakat 50 puanın üzerinde kalmaya devam etti ve tüm olumsuz koşullara karşın, özellikle de hizmet sektörü ile kıyaslandığında, güçlü duruşunu devam ettirmeyi başardı.

2 Şubat Salı günü yayınlanan resmi verilerde, Avro Bölgesinde ekonominin geçtiğimiz yılın son çeyreğinde %0.7 daraldığı açıklanmış ve Ocak ayında Reuters tarafından yapılan bir ankette de Avrupa ekonomisinin salgın öncesindeki performans seviyelerine en erken iki yıl sonra tekrar kavuşabileceği yönünde saptamalar oluşmuştu.
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü