Avro Bölgesinin İmalat Sektörü PMI Endeksi 2020 Yılını 55.2 Puanla Kapattı

04 Ocak 2021

IHS Markit tarafından hazırlanan Aralık ayı Avro Bölgesi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) 4 Aralık 2020 pazartesi günü açıklandı. Açıklanan imalat sektörü PMI endeksi verilerine göre, Avro Bölgesindeki fabrika üretim faaliyetleri 2018 yılının ortasından bu yana en yüksek seviyeye yükseldi ve pandeminin bölge ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin yılın ilk yarısı ile kıyaslandığında hızını bir hayli kaybetmiş olduğu belirtildi.

Endeks verilerine bakıldığında, imalat sektöründe yaşanan yüksek performansa yine Almanya’nın öncülük ettiği ve pandemi nedeniyle ağır yara alan hizmet sektörünün aksine, fabrikaların büyük ölçüde açık ve faaliyette olduğu görüldü.

Aralık ayı imalat sektörü nihai PMI endeksi 55.2 puan olarak gerçekleşti. Endeks, ayın ortasındaki ön okuma değeri olan 55.5 puanın altında kalsa da, Kasım ayında ölçülen 53.8 puanın üzerine çıkmayı başardı.

IHS Markit baş ekonomisti Chris Williamson, 2020 yılının ilk çeyreğinde bölge ekonomisinin pandemi nedeniyle bu güne kadar görülmedik ölçüde bir düşüş yaşadığını fakat şu anki mevcut verilere bakıldığında bu olumsuz etkilerin imalat sektörünün dirençli duruşu sayesinde dördüncü çeyrek itibarıyla etkisini yitirmiş göründüğünü söyledi.

Açıklanan diğer verilere göre, özellikle Alman mallarına olan talebin güçlendiği ve fabrikalarınyeni sipariş miktarlarının da arttığı bildirildi.

Ancak, fabrika siparişlerinin büyük bir hızla artmasına karşın, istihdam miktarının azalmaya devam ettiği belirtildi. İstihdam azalmaya devam etmekle birlikte, işsizlik hızının geçen aya göre bir miktar düştüğü ve Kasım ayında 48.7 olan istihdam endeksinin Aralık ayında 49.2’ye yükseldiği açıklandı.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü