Avrupa Adalet Divanı, Gerekçelendirildiği Sürece Üye Ülkelerin Menşe Etiketlemesi Yapabileceğine Hükmetmiştir

08 Ekim 2020

Lüksemburg merkezli Avrupa Adalet Divanı (ABAD) 1 Ekim Perşembe günü verdiği bir kararda, AB uyumlaştırılmış gıda etiketleme çerçevesinin “üye devletlerin menşe veya menşe ile ilgili ek zorunlu ayrıntılar sağlayan tedbirleri kabul etmesine engel olmadığını” belirtmiştir.
 
ABAD, bununla birlikte, bu ulusal tedbirlerin, halk sağlığının korunması ve gıda sahtekârlığının önlenmesi de dâhil olmak üzere bir veya birkaç gerekçeyle gerekçelendirilmesi gerektiğini eklemiştir. Zorunlu menşe etiketlemesinin benimsenmesi, ancak "ilgili gıdanın belirli nitelikleri ile bunların menşei arasında kanıtlanmış bir bağlantı" varsa mümkündür. AB yargıçlarına göre, tüketicilerin çoğunun bu bilgileri ürün üzerinde istediklerine dair kanıtı sağlama sorumluluğu üye devletlere aittir.
 
Birkaç AB ülkesi, süt veya gıda ürünlerinin bazı ana bileşenleri gibi belirli gıda kategorilerinin kökenini belirlemek için son zamanlarda ulusal önlemler getirmiştir. Örneğin İtalya, domates sosunda ve makarnada makarnalık buğdayda kullanılan domateslerin kökenini belirlemek için hâlihazırda bazı ulusal programları benimsemiştir.
 
Kaynak: Euractiv web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü