Avrupa Birliği (AB) Karbon Piyasasını Güçlendirmeyi Planlıyor

01 Temmuz 2021

Bloomberg News'in haberine göre, Avrupa Birliği (AB) emisyonları daha hızlı azaltmak ve yeni sektörlerde karbon emisyonlarına fiyat koymak için karbon piyasasını güçlendirmeyi planlıyor.

AB'nin merkezi iklim politikası olan emisyon ticaret sistemi (ETS); enerji santrallerini, fabrikaları ve Avrupa uçuşları yapan havayollarını CO2 saldıklarında tahsisat almaya zorlamaktadır.

Avrupa Komisyonu önümüzdeki ay, daha iddialı bir iklim değişikliği hedefini karşılamak için tasarlanmış bir politika paketinin parçası olarak sistemin yenilenmesini önerecek. ETS önerisinin bir taslağına atıfta bulunan Bloomberg, ETS'deki CO2 tahsisatları arzının bir defaya mahsus kesintiyle karşı karşıya kalacağını bildirdi. Her yıl ETS'ye dahil olan tahsisatların sayısının da bir oran belirtilmemiş olsa da daha hızlı bir şekilde azalacağını belirtti.

Öneri ile AB’de karbon fiyatlarını düşürebilecek fazla tahsisatların birikmesini önlemek için tasarlanmış bir mekanizma olan ETS “piyasa istikrar rezervini” güçlendirilecek. Öneride, ETS 1.096 milyardan fazla yedek tahsisat içerdiğinde, rezervin 2030 yılına kadar tahsisatların yılda %24'ünü emeceği belirtildi. Dolaşımda 833 milyon ila 1.096 milyar tahsisat olduğu zaman, rezerv, bunu 833 milyona indirmeye yetecek kadar tahsisat satın alacak.

AB'nin planlanan karbon sınır vergisi kapsamındaki endüstriler için ücretsiz karbon tahsisatlarının sona erdirilmesinin çelik, çimento, alüminyum ve gübre üreticileri için karbon maliyetlerini artırabileceği değerlendiriliyor.

Öneri, ETS'yi nakliyeyi de içerecek şekilde genişletme ve ulaşım ile binalardaki ısıtma sistemleri için yeni, ayrı bir ETS oluşturma planlarını doğruladı.

Komisyon, karbon fiyatlandırma sisteminin yakıt faturalarını yükseltmesi durumunda savunmasız haneleri desteklemek için bir fon oluşturacağını da söyledi.

Kaynak: Euractiv
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü