Avrupa Birliği Ağır Vasıta Araçların Emisyonlarını 2040’a Kadar %90 Düşürmeyi Planlıyor

15 Şubat 2023

Avrupa Birliği (AB), kamyon ve otobüs gibi ağır vasıtaların karbon emisyonlarının 2040'a kadar %90 düşürülmesi ve tüm yeni şehir otobüslerinin 2030'dan itibaren sıfır emisyona sahip olmasını şart koşan teklifi verdi. Ulaşım sektörünü AB'nin 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefiyle uyumlu hale getirmek ve ithal fosil yakıtlara olan talebi azaltmak amaçlanıyor.

Teklife göre, ağır vasıtaların karbon emisyonları 2030 yılına kadar %45, 2035'e kadar ise %65 düşürülmek zorunda olacak. Avrupa ülkelerinde şehir içlerinde faaliyet gösteren tüm yeni otobüsler 2030'dan itibaren sıfır emisyonlu olacak. Söz konusu düzenlemenin Avrupa Parlamentosu (AP) ve üye ülkeler tarafından müzakere edileceği ifade edildi. Ortak bir karbon emisyon hedefinde mutabakat sağlanınca düzenlemenin onaylanacağı kaydedildi.

AB, 2050 yılına kadar bütün sektörlerde ve araçlarda net sıfır emisyon hedefi belirlemişti. Avrupa Birliği’nde otomobil filosunun yalnızca %1,5'i hibrit ve elektrikli otomobillerden oluşuyor. Diğer taraftan, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu, AB üye ülkelerinde tüm yeni benzinli ve dizel otomobillerin satışlarının 2035'ten itibaren yasaklanmasını da onayladı.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü