Avrupa Birliği Çin Menşeli Fiber Optik Kablo İthalatına Gümrük Tarife Uygulanması Kararı Aldı

19 Kasım 2021

Avrupa Birliği Komisyonu’ndan 18 Kasım Perşembe akşamı yapılan açıklamada, yapılan araştırma sonucunda Çin’den AB’ne ihraç edilen fiber optik kablolara suni bir fiyat düşürümü uygulandığının tespit edilmiş olduğunu ve bu nedenle Çin’den ithal edilecek fiber optik kablolara ekstra gümrük tarifesi uygulama kararı aldıkları bildirildi.

Haksız düşürüm araştırmasını yürüten Avrupa Komisyonu, aralarında Jiangsu Zhongtian Technology şirketinin de bulunduğu ZTT grup firmalarına %19,7 ve bunlarla ortak hareket eden diğer firmalara da %31,2 oranlarında gümrük tarifesi uygulama kararı aldı.

FTT grup firmaları arasında yer alan FiberHome Telecommunication Technologies ve sektördeki diğer Çinli firmalara uygulanacak tarife ise %44 olarak belirlendi.

Yapılan açıklamada, anti damping uygulamasının 19 Kasım Cuma gününden itibaren fiilen uygulanmaya başlayacağı ve AB bünyesinde aynı sektörde faaliyet gösteren Acome, Corning ve Prysmian firmalarının dezavantjlı konuma düşmesini engellemeye yönelik bir önlem işlevi üstleneceği belirtildi.

Bu konu ile ilgili olarak Prysmian firmasının bir yetkilisi tarafından kamuoyuna yapılan açıklamada, alınan kararı memnuniyetle karşıladıkları belirtildi. Fiber optik kablo sektörünün Çin’de çok güçlü bir şekilde sübvanse edildiği belirtilen açıklamada, bu durumun Çinli firmalar lehine haksız rekabet avantajına neden olduğu ve söz konusu firmaların bu avantajı kullanarak son yıllarda AB ülkelerine yaptıkları ihracatı olağanüstü miktarlarda arttırdıkları iddia edildi.
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü