Avrupa Birliği Derin Deniz Madenciliğine Karşıyken Birliğin Komşuları Bu Konuda İstekli

04 Eylül 2023

Okyanusların ışığın ulaşamayacağı kadar derin bölümlerinde, polimetalik yumrucuklar olarak adlandırılan ve bakır, nikel, demir, manganez, kobalt ile nadir toprak elementlerini içeren milyarlarca sayıda yumruk büyüklüğünde kayalar deniz tabanını çevrelemiş durumda.

Sözkonusu hammaddeler, elektrikli taşıt araçlarının bileşenlerinden olan pillerin, güneş panellerinin, yarı iletkenlerin üretiminde girdi olarak kullanıldıklarından Avrupa Birliği (AB) ekonomisi için kritik önem taşımakta.

Birlik, günümüzde yeni edinim zincirleri yaratarak kıtlığı önlemek için çabalarken birçok AB üyesi ülke okyanus tabanından maden çıkarmayı reddediyor.

Bilim insanları, yaşamda kalmak için bu yumrucuk yığınlarına bağımlı durumda olan benzersiz ekosistemler konusunda çok az şey biliyor. İnsanlık, bugüne kadar yatırımlarını okyanusun derinliklerini keşfetmekten çok uzayın derinliklerini keşfetmeye yaptı.

Kanıtlanmamış teknolojiler kullanılarak deniz yatağında madencilik yapılmasına yönelik jeopolitik yarış, deniz ekosistemlerine geri dönülemez zararlar verebileceği konusunda bugünlerde uyarıda bulunan korumacıları endişelendirirken yerküre liderlerini ise bu konuda ikiye bölüyor.

Kaynak: euronews
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü