Avrupa Birliği İşsizleri Çiftliklerde İstihdam Ediyor

22 Nisan 2020

Koronavirüs salgını dünyayı benzeri görülmemiş bir şekilde değiştirmektedir. Batı Avrupa’da salgının yayılmasını engellemek için yürürlüğe konulan seyahat yasakları, bölgede yüz binlerce göçmen işçi açığını ortaya çıkarmış olup, bu durumun ürünlerin tarlalarda çürümesine neden olabileceği korkusu artmıştır. 
 
Bu kapsamda, salgın nedeniyle 25 Mart'ta sınırlarını kapatan Almanya, Nisan ve Mayıs aylarında yaklaşık 80.000 mevsimlik işçiye izin vererek kısıtlamalarını hafifleteceğini açıklamıştır. Ayrıca, 20.000 tarım işçisi bulmak için işsizleri, geçici olarak işten çıkarılanları, öğrencileri ve sığınmacıları hedefleyen bir web sitesi kurulmuştur. Almanya’ya benzer şekilde Fransa da salgın sırasında ortaya çıkan tarımsal işçi açığını kapatmak ve işini kaybedenlere iş imkanı sağlamak için iş eşleştirme programı başlatmıştır.
 
İtalya'da Çiftçiler Derneği Coldiretti tarafından, İtalya’daki tarımsal işgücü açığının tarım üretimin dörtte birinden fazlasını risk altına soktuğu tahmin edilektedir. İtalya’nın tarımsal üretiminin Romanya, Fas, Hindistan, Arnavutluk ve Senegal gibi ülkelerden gelen 370.000 işçiye bağlı olduğu ifade edilmiştir.  İlk meyve hasadını yakın zamanda gerçekleştirecek olan Coldiretti, iş arayanları yerel çiftliklerle eşleştirmek için çevrimiçi bir platform başlatmıştır.
 
Kaynak: Thomson Reuters Foundation web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü