Avrupa Birliği, Polonya'yı İklim Değişikliği Hedefine İkna Etmeye Çalışıyor

24 Aralık 2020

Avrupa Komisyonu, Polonya’nın hedefin daha fazla analiz edilmesini talep etmesinden sonra, Avrupa Birliği iklim değişikliği hedefine destek kazanmak için Salı günü Polonyalı yetkililerle bir araya gelmiştir.

AB ülkeleri, önümüzdeki ay yapılacak bir zirvede yeni bir 2030 hedefi üzerinde anlaşmaya varmayı planlamakta olup, birçok ülke ve AB Komisyonu emisyonları 1990 seviyelerine göre en az %55 oranında azaltmayı tercih etmektedir. 2030'a kadar %40'lık bir kesintiyi öngören mevcut hedef, AB'yi 2050'ye kadar "net sıfır" emisyona ulaşma yolunda başarısız olacaktır.

Yeni hedef 27 AB ülkesinin tamamı tarafından onaylanması durumunda kabul edilmiş olacaktır. Bu kapsamda, Komisyonun, gücünün %70'inden fazlasını kömürden alan ve tek tek ülkelerin ekonomilerinin etkileri hakkında daha fazla bilgi olmadan daha derin emisyon kesintilerini taahhüt edemeyeceğini söyleyen Polonya'yı ikna etmesi gerekmektedir.

Polonya'nın İklim ve Çevre Bakanı Michal Kurtyka ayrıca COVID-19 salgınının neden olduğu ekonomik bozulmanın 2030 iklim planını nasıl etkileyeceğine dair "derinlemesine bir analiz" çağrısında bulunmuştur.

Kaynak: reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü