Avrupa Birliği Yapay Zekâ Araçlarını Düzenleyen Yeni Yasa Tasarısını Kabul Etti

12 Mayıs 2023

Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, yapılan hararetli oylamanın ardından, daha katı yasa tasarısı üzerinde anlaşarak, ChatGPT gibi yapay zekâ araçlarını düzenleyen yeni kuralları hayata geçirmeye bir adım daha yaklaştı.

Avrupa Birliği'nin merakla beklenen Yapay Zekâ Yasası, yüz tanıma, biyometrik izleme ve diğer yapay zekâ uygulamalarının kullanımıyla ilgili yeni kurallarla birlikte, dünyanın ilk kapsamlı teknoloji yönetimi mevzuatı olacak gibi görünüyor. İki yıl süren müzakerelerin ardından, yasa tasarısının, Avrupa Komisyonu içerisinde ve üye devletlerin ulusal karar mekanizmalarıyla tamamlanacağı sürecin bir sonraki aşamasına geçilmesi bekleniyor.

Teklifler kapsamında, yapay zekâ araçları, algılanan risk düzeylerine göre düşükten kabul edilemeze doğru sınıflandırılacak. Bu araçları kullanan hükümetlerin ve şirketlerin risk düzeyine bağlı olarak farklı yükümlülükleri olacak. Ayrıca yapılan oylamada, Avrupa Parlamentosu üyeleri, yüz tanımanın kamusal alanlarda ve tahmine dayalı polis-güvenlik uygulamalarında kullanılmasını yasaklamayı ve OpenAI'nin ChatGPT'si gibi üretken yapay zekâ uygulamalarına yeni şeffaflık önlemleri getirmeyi kabul etti.

Tasarı, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği Konseyi ve Avrupa Komisyonu temsilcilerinin katılacağı üçlü görüşmelerde nihai şartlar üzerinde anlaşmaya varılmadan önce Haziran ayında Avrupa Parlamentosu genel kuruluna sunulacak.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü