Avrupa Birliği’nde Otomobil Satışları Ekim Ayında %8.6 Arttı

19 Kasım 2019

Avrupa Otomobil Sanayicileri Birliği (ACEA) Ekim ayı istatistikleri bugün (19 Kasım 2019) yayınlandı. AB ve EFTA genelinde elde edilen verilere göre Ekim ayında yeni binek otomobil satışlarında %8.6 artış kaydedildi. Bu oranın binek otomobiller için aylık satış bazında 2009 yılından bu yana kaydedilen en yüksek artış olduğu vurgulanarak, özellikle Almanya ve Fransa kaynaklı bir talep patlaması yaşandığı belirtildi.

Yayınlanan istatistiklerde Ekim ayında AB ve EFTA ülkelerinde trafiğe kaydedilen yeni araç sayısı toplam 1 milyon 214 bin adet oldu.

Bu yıl AB genelinde uygulamaya konulan yeni mevzuat gereğince, hafif araçların trafiğe çıkmadan önce bağımsız bir otorite tarafından zorunlu bir test prosedüründen geçmesi gerekiyor. WLTP adı verilen bu prosedürde araçların özellikle emisyon ve yakıt ekonomisi konularında ancak belirli standartlara uygun oldukları tescil edildiğinde trafiğe çıkmaları mümkün olabiliyor. Geçtiğimiz aylarda üreticilerin bu yeni sertifikasyon sistemine uyum sağlamakta güçlük çekmelerinden dolayı otomobil arzında sıkıntılar yaşandığı fakat yakın zaman önce bu problemin ortadan kalkarak, sistemin artık oturduğu ve trafiğe yeni çıkan araç sayısındaki artışın bir nedenin de bu olduğu belirtildi.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü