Avrupa, Elektrikli Taşıt Araçlarının Batarya Dolumlarını Daha İyi Duruma Getirmek Amacıyla İki Büyük Yasayı Geçirdi

12 Temmuz 2023

Avrupa Parlamentosu 12 Temmuz 2023 tarihimde, elektrikli taşıt aracı bataryalarının dolum deneyimlerini iyileştirmek amacıyla daha kolay ödeme biçimlerine, dolum hızına, kullanılabilirliğe odaklanan bir dizi kuralı kabul etti. Bu gelişmeden ayrı olarak, Birleşik Krallık yönetimi de günümüzde daha kolay ödeme biçimleri ile dolum istasyonu güvenilirliğinin sağlanabilmesi için yeni kurallar önermekte.

Her iki kural koyma girişimi de Avrupa ile birlikte olasılıkla dünyanın geri kalan bölümü için elektrikli taşıt aracı bataryası dolum deneyimlerini iyileştirmeyi amaçlamakta.

Elektrikli taşıt aracı satışlarının hızla artmaya devam etmesi sonucu, son zamanlarda halkın kullanımına açık batarya dolumu çok ilgi görmeye başladı. Dolum istasyonu işletmecileri, hızla büyüyen elektrikli taşıt aracı filosundan kaynaklanan artan talebe ayak uydurmaya çalışırken, ana yol hatları boyunca batarya dolum gereçleri kurma konusunda hızlı davranıyorlar.

Söz konusu durumlar, çeşitli bölgelerde kafa karıştırıcı ödeme düzenlerinin oluşması, batarya dolum gereci güvenilirliğinin istenenden daha az olması, bazı karayollarında da yüksek hızlı batarya dolum merkezleri eksikliğinin ortaya çıkması gibi bazı sorunlara yol açtı.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü