Avrupa Genelinde Yeni Kayıtlı Otomobil Satışları Ocak Ayında da Azalmaya Devam Etti

18 Şubat 2021

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) Ocak ayındaki yeni otomobil satışlarına ilişkin istatistikleri 17 Şubat Çarşamba günü açıkladı. Açıklanan verilere bakıldığında, virüs salgınının ikinci dalgası ile mücadele kapsamında yürürlüğe koyulan tedbir ve kapanmaların ekonomiyi olumsuz etkilemeyi sürdürdüğü ve otomobil satışlarındaki azalma eğiliminin devam ettiği görüldü.

ACEA verilerine göre, AB, İngiltere ve EFTA ülkelerinde Ocak ayındaki yeni kayıtlı otomobil satışları yıllık bazda %25.7 oranında azaldı ve satılan toplam otomobil sayısı 842,835 adette kaldı.

Avrupa’nın en büyük ilk beş otomobil pazarı konumunda olan ülkelerin tamamında otomobil satışlarında düşüş yaşandı. En büyük kayıp %51.5 ile İspanya’da yaşanırken, onu sırasıyla %39.5 ile İngiltere, %31.1 ile Almanya ve %14 ile İtalya takip ettiler. Fransa’daki düşüşün ise %5.8 ile sınırlı kaldığı bildirildi.

Öte yandan, otomobil satışlarında artış yaşanan tek AB ülkesinin İsveç olduğu ve Ocak ayında otomobil satışlarının %22.5 oranında arttığı belirtildi. Fakat bu artışın baz etkisine bağlı olduğu ve geçtiğimiz yılın Ocak ayında İsveç’te yürürlüğe koyulan bir vergi artışı nedeniyle 2020 yılı Ocak ayında otomobil satışlarının ciddi oranda azalmış olduğu hatırlatıldı.

Otomobil markaları bazında açıklanan verilere göre ise, Volkswagen’in %28.1, Stellantis firmasının %27.4 ve Renault’un da %22.9 oranlarında satışlarının azaldığı bildirildi.

Lüks segmentteki otomobil satışlarının da azaldığı bildirilirken, bu kategoride yer alan firmalardan BMW’nin %16.8, Daimler’in ise %17.9’luk bir satış kaybıyla Ocak ayını kapattıkları açıklandı.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü