Avrupa Genelinde Yeni Kayıtlı Otomobil Satışlarındaki Düşüş Kasım Ayında da Devam Etti

17 Aralık 2020

Avrupa genelinde Kasım ayı otomobil satışlarına ilişkin veriler 17 Aralık 2020 Perşembe günü Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) tarafından açıklandı. Açıklanan verilere bakıldığında, virüs salgınının ikinci dalgası ile boğuşmakta olan Avrupa ülkelerindeki yeni otomobil satışlarının Ekim ayının ardından Kasım ayında da düşmeye devam ettiği görüldü.

Avrupa Birliği, İngiltere ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkeleri genelinde elde edilen verilere göre, Kasım ayında bu ülkelerdeki kayıtlı yeni otomobil satışları yıllık bazda %13.5 oranında azalarak toplam satış 10.5 milyon adette kaldı.

Avrupa’nın en büyük otomobil pazarları konumunda olan ilk beş ülkenin tamamında satışların gerilediği açıklandı. İngiltere ve Fransa’da satışlar %27 civarında düşerken, İspanya’da %18.7, İtalya’da ise%8.3 oranlarında düşüş kaydedildiği bildirildi. Kasım ayında kısmi bir kapanma uygulayan ve otomobil galerini açık tutan Almanya’da da satışların %3 azaldığı gözlemlendi.

Otomobil markaları bazında bakıldığında ise Volkswagen ve Renault firmaları %14 düşüş bildirirken, PSA (Peugeot) firmasının kaybının ise %12 olduğu öğrenildi.

Lüks segmentteki markaların da Kasım ayını kayıpla kapattıkları açıklanırken, BMW firmasının %8, Daimler’in ise %15.5 kayıpla Kasım ayını kapattıkları bildirildi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü